Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
18.07.2024 03:15

Púťou na Skalke si veriaci pripomínajú 800. výročie založenia opátstva


Ilustračná snímka Teraz.sk


Púťou na Skalke pri Trenčíne si veriaci tento rok pripomínajú i 800. výročie založenia tamojšieho benediktínskeho opátstva. Púť je venovaná sv. Andrejovi - Svoradovi a Beňadikovi, patrónom Nitrianskej diecézy.


Začala sa v stredu (17. 7.) a potrvá do nedele 21. júla. Jej súčasťou je vo štvrtok i medzinárodná konferencia. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).         

Súčasťou stredajšieho programu púte bolo viacero svätých omší i procesia s relikviami svätých pustovníkov z Kláštora do Svätyne. Medzinárodnou konferenciou vo štvrtok v Pútnickom dome na Malej Skalke si zúčastnení pripomenú 800. výročie založenia benediktínskeho opátstva sv. Beňadika na Skalke.         

Veriaci sa v piatok (19. 7.) budú môcť zúčastniť krížovej cesty i eucharistickej adorácie, v sobotu (20. 7.) program púte ponúkne vernisáž výtvarných a literárnych diel ORA ET ARS - Skalka 2024 a starosloviensku Gréckokatolícku svätú liturgiu, v nedeľu (21. 7.) sväté omše, ruženec, Gréckokatolícku svätú liturgiu a na záver slávnostné Te Deum. Súčasťou púte bude aj duchovná obnova s benediktínmi, ktorá bude do 19. júla.         

"Púť na Skalke je významnou udalosťou pre katolíkov na Slovensku. Je to príležitosť na duchovné posilnenie, modlitbu a stretnutie s ostatnými veriacimi," skonštatovala TK KBS.         

Okrem duchovného programu Skalka podľa nej ponúka aj krásne prírodné prostredie a bohatú históriu. Pútnici sa môžu prejsť po okolí, navštíviť kláštory a kostoly a dozvedieť sa o živote benediktínov na Skalke.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Za 60 rokov CSS – Bôrik vytvorilo druhý domov pre viac ako 3-tisíc ľudí
Súčasťou osláv bol aj krátky prierez históriou zariadenia a kultúrny program, v ktorom sa predstavili detskí sólisti či folklórna skupina Hájiček – Chrenovec – Brusno.
viac
17.10.2019
ZUŠ má sto rokov, jubileum si pripomína veľkou výstavou
Výtvarné diela od 50 autorov, ktorí boli v minulosti spätí so Základnou umeleckou školou (ZUŠ) na Nádvornej ulici vo Zvolene, môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci tamojšieho Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM).
viac
19.10.2019
Prednáška o Cerovskej vrchovine v Mestskom vlastivednom múzeu vo Fiľakove
Chránená krajinná oblasť Cerová vrchovina oslavuje 30. výročie svojho vyhlásenia. Pri tejto príležitosti sa v niekoľkých mestách usporiadala výstava približujúca prírodné pomery tejto oblasti, ako aj históriu vzniku jej správcovskej organizácie.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %