Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
28.09.2023 01:05

PSK sa v novom projekte zameria na prevenciu bleskových povodní


Ilustračná snímka (iMeteo.sk)


Prešovský samosprávny kraj (PSK) vstúpil do medzinárodného projektu zameraného na predpovedanie a prevenciu bleskových povodní. Mal by priniesť návrh integrovaného riešenia opakujúcich sa povodňových stavov.


Ide o projektový zámer, ktorý sa realizuje na Slovensku aj v európskych krajinách, pričom jeho alokácia pre PSK je vo výške viac ako 346-tisíc eur.  

Ambíciu spolupodieľať sa na prevencii a predpovedaní bleskových povodní má aj prešovská župa. Reaguje tým na opakujúce sa povodňové stavy na svojom území, ktoré sú výsledkom  pretrvávajúcich nedostatkov v predpovedaní povodňových rizík. Projektom LIFE22-CCA-SK-FLOPRES (skrátene Flopres) chce napomôcť rizikovým oblastiam a ich obyvateľom vystaveným prívalovým povodniam. Realizuje sa v rámci grantového programu LIFE, ktorý je nástrojom Európskej únie na financovanie opatrení v oblasti životného prostredia a klímy.

„Projekt vítame, pretože posledné roky nám ukazujú, že problematikou opakujúcich sa povodňových stavov na našom území je nutné sa zaoberať a riešiť ju. Flopres sa zameriava  jednak na prevenciu, ale aj na predpovedanie bleskových povodní, a  to prostredníctvom sledovania rizikových oblastí, takže bude pracovať s presnými dátami. Naším zámerom je posilniť odolnosť obcí voči prírodným katastrofám, ako sú povodne a prívalové dažde, ktoré sužujú aj naše obce a mestá.  V tomto projekte zohrá preto určite kľúčovú úlohu nielen spolupráca s našimi partnermi a odborníkmi, ale tiež súčinnosť s miestnymi, štátnymi a súkromnými subjektmi. A v neposlednom rade bude dôležité aj zvyšovanie povedomia širokej verejnosti o šetrnom prístupe k prírode,“ priblížil projekt Flopres predseda PSK Milan Majerský.

Flopres bude postavený na monitorovaní údajov prostredníctvom senzorov osadených v rizikových oblastiach Prešovského samosprávneho kraja. Získané dáta sa následne spracujú a využijú pri prevencii a predpovedaní bleskových povodní. Jeho finálnym výstupom má byť následne inovatívne, integrované riešenie na podporu modelovania záplav a predpovedania včasného varovania pred povodňovými stavmi.

Prínos tohto riešenia sa predpokladá najmä pre tvorcov politík zapojených do plánovania krajiny a územia, prípravy plánov a stratégii na prispôsobenie sa zmeny klímy. Prinesie tiež benefity pre správcov povodí a lesov, ale i pre štátne vodohospodárske podniky, samosprávy či poľnohospodárov.

Doba realizácie projektu je tri roky s predpokladaným ukončením v auguste 2026. Hlavným koordinátorom projektu je spoločnosť Esprit z Banskej Štiavnice. Partnermi na slovenskej strane sú  okrem Prešovského samosprávneho kraja aj Gospace Labs z Bratislavy a na poľskej Meteo Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia z Warszawy a  Malopolska Agencja Rozwoju Regionalnego SA z Krakowa. Medzi pozorovateľov projektu sa zaradili Malopoľský región, mestá Košice a Prešov a Inovačné centrum Košického kraja.

Flopres a jeho partneri majú za sebou úvodné pracovné stretnutie, ktoré v septembri zorganizoval hlavný koordinátor projektu. Predmetom stretnutia bolo zo strany PSK okrem iného aj predstavenie prvých akčných krokov projektu. Tými sú napríklad vytipovanie rizikového územia, komunikácia s dotknutými obcami či oslovenie dotknutých vlastníkov území, na ktorých majú byť osadené senzory.

 

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
23.12.2020
Cyklochodník má spojiť centrum mesta s oddychovou zónou Hubková
Zvýšiť podiel nemotorovej dopravy na území mesta Humenné má za cieľ projekt rekonštrukcie cyklochodníka a jeho predĺženia do prímestskej rekreačnej oblasti Hubková.
viac
14.02.2023
Obec Veľká Franková bude mať nový most za vyše 537 000 eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) spustil výstavbu nového mostného objektu vo Veľkej Frankovej v okrese Kežmarok. Nahradí pôvodný postavený ešte v roku 1971, ktorý bol už značne poškodený.
viac
09.02.2024
Nový systém dopravy v Podhradíku prináša cestujúcim výhody
Do obce Podhradík (okr. Prešov) premáva od nového roka mestská hromadná doprava. Benefitom pre jeho obyvateľov sú pravidelné spojenia, rýchlejší nástup a výhodné predplatné lístky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %