Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.02.2023 02:25

Obec Veľká Franková bude mať nový most za vyše 537 000 eur


Snímka zdroj: (PSK).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) spustil výstavbu nového mostného objektu vo Veľkej Frankovej v okrese Kežmarok. Nahradí pôvodný postavený ešte v roku 1971, ktorý bol už značne poškodený.


Krajská samospráva projekt financuje z vlastných zdrojov a preinvestuje doň vyše 537 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Vo Veľkej Frankovej jazdia vodiči aktuálne po dočasnom premostení. Zhotovilo sa v súvislosti s realizáciou stavebných prác na novom mostnom objekte, ktoré tam Prešovský kraj nedávno začal. Do projektu výstavby 8,1 metra dlhého mosta z vlastného rozpočtu preinvestuje 537 814 eur," uviedla Jeleňová.

Pôvodný 71-ročný objekt nachádzajúci sa na ceste druhej triedy si vyžadoval rekonštrukčný zásah pre svoj zlý stavebno-technický stav. Ten bol krajskými cestármi klasifikovaný v stupni šesť, teda ako veľmi zlý.

V horizonte 180 kalendárnych dní tam naplánovali viaceré stavebné práce. Zahŕňajú vybúranie pôvodného objektu s odstránením jeho mostného zvršku a nosnej konštrukcie.

"Následne sa pristúpi k vybudovaniu novej konštrukcie, mostného zvršku, ríms a zábradlia mostných záverov. Samozrejmosťou bude frézovanie dotknutej vozovky, úprava komunikácie pred a za mostom, ale aj odklonenie vody pomocou dočasnej hrádzky v koryte potoka," priblížila Jeleňová.

Nový most nad Frankovským potokom by mal byť do užívania motoristickej verejnosti odovzdaný v septembri 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2020
Vláda uvoľnila financie na výstavbu nového mosta v Ilave
Vládny kabinet schválil v stredu 26. februára 2020 uvoľnenie finančných prostriedkov na odstránenie starého a výstavbu nového mostného objektu ponad Vážsky kanál v Ilave.
viac
01.04.2021
Po vyše 40 rokoch sa začína s výstavbou nového mosta v časti Iliaš
Na schátralom moste v banskobystrickej mestskej časti Iliaš sa začínajú prípravné práce. Právoplatné stavebné povolenie a odovzdanie staveniska vysúťaženému zhotoviteľovi znamená, že po viac ako 40 rokoch sa začne s výstavbou nového mosta v tejto banskobystrickej časti.
viac
09.05.2022
Nový most v L. Ondrašovej bude stáť pol milióna eur
Nový most ponad rieku Jalovčianku v Liptovskom Mikuláši, časti Liptovská Ondrašová, bude stáť takmer pol milióna eur. Stavenisko si zhotoviteľ prevezme v polovici mája, predpoklad ukončenia stavebných prác je v júni 2023. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
30.11.2022
PSK buduje za Nižným Slavkovom nový most za viac ako milión eur
Nad potokom Kanišov za obcou Nižný Slavkov stavia Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom Správy a údržby ciest (SÚC) PSK nový most, ktorý nahradí pôvodný vyše 70-ročný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %