Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.10.2022 01:30

PSK modernizuje dva mosty a šesť kilometrov ciest v okrese Sabinov


Ilustračná snímka: (tasr).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) modernizuje ďalšie cesty a mosty aj v okrese Sabinov. Pri Sabinove sa zároveň rieši problém na úseku s nedostatočným odvodnením.


Krajská samospráva akcie financuje z vlastných zdrojov a celkovo tu preinvestuje viac ako 1,6 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

V Sabinovskom okrese kraj podľa jej slov aktuálne ukončil štyri cestné akcie, ďalšie tri za približne 934 000 eur sa realizujú. Rekonštrukcie sa týkajú mostov cez Vysocký potok a Malú Svinku, ako aj viacerých cestných úsekov, a to celkovo vyše 5,7 kilometra.

"Nový vzhľad má šesť metrov dlhý most cez Vysocký potok v obci Vysoká a 400 metrov vozovky na priľahlej ceste tretej triedy. 52-ročný most bol klasifikovaný v stupni piaty – zlý, aj preto bola potrebná kompletná rekonštrukcia jeho zvršku," uviedla Jeleňová.

Na priľahlej vozovke sa vyhotovili konštrukčné vrstvy z asfaltového betónu a zabezpečilo sa jej lepšie odvodnenie. To všetko za vyše 209 000 eur. Cestná akcia v tejto časti okresu pokračovala a dotkla sa aj úseku Vysoká – Brezovička. Za 60 kalendárnych dní sa na ňom opravilo 2,2 kilometra za takmer 200 000 eur.

Ukončená je obnova obrusnej vrstvy vozovky na ceste medzi Brezovicou a Tichým Potokom. Asfaltérska čata Správy a údržby ciest PSK tu opravila úsek dlhý vyše 1,9 kilometra. Práce si vyžiadali investíciu vyše 236 000 eur.

Asfaltérska čata krajskej samosprávy obnovila obrusnú vrstvu taktiež úseku cesty v obci Ďačov. Celkové investície do tejto cestnej akcie sa vyšplhali na viac než 52 000 eur.

V okrese sa aktuálne od začiatku októbra realizuje modernizácia cesty medzi Lipanmi a Lúčkou. V extraviláne Sabinova na ceste tretej triedy prebieha na dvoch úsekoch eliminácia bezpečnostných rizík. Dôvodom je nedostatočné odvodnenie vozovky. Pri vjazde do mesta Sabinov z obce Ražňany sa zrealizuje optická psychologická brzda a signalizačné gombíky.

V auguste sa spustila aj rekonštrukcia mosta cez potok Malá Svinka v Jarovniciach, ktorý bol postavený ešte v roku 1964 a bol vo veľmi zlom stave, kategorizovanom v stupni šesť. Vykazoval známky korózie, priehybov konštrukcie či porušenia výstuže. Náklad stavby predstavuje takmer 570 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2017
PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.
viac
26.10.2021
Prešovský kraj preinvestoval vo Veľkom Šariši vyše jeden milión eur
Vo Veľkom Šariši už majú dokončenú rekonštrukciu jediného mosta pre motoristov, ktorý spája oba brehy Torysy. Hotové sú už aj práce smerom na Medzany i Kanaš i na svetelnej križovatke. Prešovský samosprávny kraj tu preinvestoval celkovo 1,13 miliónov eur.
viac
15.04.2023
Kraj spustil modernizáciu 65-ročného mosta pred Jalovou
Most z roku 1958 vedúci cez potok pred obcou Jalová dostane nový šat. V rámci naplánovaných prác sa zrekonštruuje samotné mostné teleso, ako aj predmetná cesta, kde dôjde k rozšíreniu jazdného pruhu.
viac
28.08.2023
V Raslaviciach prešiel opravou most aj časť vozovky za viac ako 214 600 eur
Poškodená lávka na moste v Raslaviciach v okrese Bardejov je zrekonštruovaná. Opravené sú tu aj dva cestné úseky, ktoré boli značne poznačené trhlinami a nerovnosťami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %