Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.06.2021 07:45

PSK má do duálneho vzdelávania zapojených 809 žiakov


Ilustračná snímka: (minedu.sk).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) zaznamenal v aktuálnom školskom roku vo svojich stredných školách napriek pandémii vyššie počty nových žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania.


V súčasnosti je do duálu zapojených 809 žiakov krajských škôl, čo je o 59 viac ako vlani. Vzrástol i záujem zamestnávateľov o spoluprácu, a to o viac ako 39 percent. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

V Prešovskom kraji je v aktuálnom školskom roku do systému duálneho vzdelávania zapojených 35 štátnych, cirkevných a súkromných stredných odborných škôl s 1015 žiakmi. „Z nich až 31 stredných škôl patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti nášho kraja, kde je v duáli zapojených 809 žiakov. Keď si uvedomíme, že v školskom roku 2017/2018 bolo v duáli len 84 žiakov a dnes ich máme na všetkých typoch škôl viac ako tisíc, je to neuveriteľný pokrok. Som rád, že žiaci sa chcú vzdelávať a učiť remeslo, a že im to vďaka lokálnym zamestnávateľom vieme umožniť,” spresnil predseda PSK Milan Majerský.

PSK, v zriaďovateľskej pôsobnosti ktorého je 72 stredných škôl, má v systéme duálneho vzdelávania školy z 11 okresov, najviac z prešovského, a to osem škôl, a z popradského okresu šesť krajských škôl. Sú to najčastejšie školy technického, elektrotechnického a polytechnického zamerania a tie, ktoré sa zameriavajú na obchod, služby, hotelierstvo či gastronómiu.

V súčasnosti má uzavretú zmluvu o duálnom vzdelávaní so strednými odbornými školami spolu 396 zamestnávateľov, kým v školskom roku 2019/2020 to bolo 284 zamestnávateľov. Nárast sa tak pohybuje na úrovni 39,4 percenta.

„Praktické vyučovanie u zamestnávateľa prináša hneď niekoľko výhod. Okrem iných je to finančná motivácia pre žiakov a zároveň možnosť overiť si svoje zručnosti a vedomosti v testovacích centrách, ktoré majú firmy zabezpečené. V kraji si uvedomujeme potrebu prepojenia teoretického vzdelávania na stredných odborných školách s praktickou prípravou, preto neustále podporujeme duálne vzdelávanie. Je to jeden z hlavných faktorov udržania zamestnanosti v regióne a zároveň podpora samotných zamestnávateľov, ktorí si vychovávajú budúcu pracovnú silu,” dodal Majerský.

V súvislosti s vývojom pandemickej situácie bolo v rámci duálneho vzdelávania od 15. novembra umožnené zamestnávateľom pokračovať v poskytovaní praktického vyučovania i žiakom, ktorí nie sú ubytovaní v školskom internáte. Možnosť takto vykonávať prax využilo 326 žiakov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
PSK má byť "smart", efektívnejší a inovatívnejší
Zefektívnenie verejnej správy má byť výsledkom projektu "Smart PSK – Kvalitnejšia budúcnosť", s ktorým Prešovský samosprávny kraj (PSK) uspel vo výzve ministerstva vnútra Inteligentnejší a lepší samosprávny kraj.
viac
17.06.2021
Prešovský kraj hľadá Naj online učiteľov stredných škôl
Prešovský samosprávny kraj vyhlasuje anketu Naj online učiteľ PSK za školský rok 2020/2021. Jej zámerom je vyzdvihnúť prácu učiteľov stredných škôl v kraji počas dištančnej výučby, na ktorú museli prejsť školy počas pandémie koronavírusu. Na toto ocenenie učiteľov nominujú ich žiaci.
viac
18.09.2021
Pandemická situácia v župných stredných školách sa zhoršuje
Negatívny trend vo vývoji pandemickej krivky na Slovensku postupne začínajú pociťovať aj župné školy.
viac
10.11.2021
RÚVZ BB sa zapája do Európskeho týždňa boja proti drogám
V roku 1998 v Grécku Európska komisia prvýkrát vyhlásila Európsky týždeň boja proti drogám, ktorý si každoročne pripomínajú všetky členské štáty EÚ. Aj preto sa vždy 3. novembrový týždeň nesie v duchu boja proti drogám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %