Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.04.2023 08:25

PSK a Zakarpatská oblastná rada chcú zintenzívniť spoluprácu


Ilustračná snímka: (tasr).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Zakarpatská oblastná rada so sídlom v Užhorode chcú zintenzívniť spoluprácu na slovensko-ukrajinskom pohraničí a pripravovať konkrétne projekty na povojnovú obnovu i rozvoj území.


Uplynulý týždeň sa na tom zhodli zástupcovia oboch partnerských regiónov na bilaterálnom rokovaní na pôde Úradu PSK. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Ako povedala, dlhoročné partnerstvo od minulého roku významne poznačil vojnový konflikt, ktorý načas utlmil vzájomné kontakty a sústreďoval aktivity výhradne na humanitárnu pomoc.

"Ukrajina smeruje do Európskej únie a každý jej člen vstupoval do tohto zväzku s plusmi, ale aj mínusmi. Preto by sme chceli prevziať skúsenosti z Prešovského kraja, aby sme videli, aké zmeny ste na tejto ceste uskutočnili. Zároveň si želáme, aby sa naše regióny ešte viac spriatelili vo všetkých oblastiach, ako sú vzdelávanie, zdravotníctvo či sociálne služby," uviedol predseda Zakarpatskej oblastnej rady so sídlom v Užhorode Volodymyr Chubirko.

Ako povedal, potrebujú opraviť cesty, infraštruktúru a zlepšiť život v prihraničných regiónoch, ktoré majú spoločné problémy. "Na ich riešenie slúžia rôzne programy cezhraničnej spolupráce, kde sú peniaze, ktoré chceme poskytnúť ľuďom v rôznych oblastiach. Spoliehame sa v tomto úsilí na podporu Prešovského kraja, ktorú vnímame intenzívne už dlhé obdobie," skonštatoval Chubirko.

Na stretnutí sa konkrétne hovorilo o možnostiach kooperácie a sieťovania inštitúcií z pohraničia, ako i čerpania európskych zdrojov z programu Interreg NEXT. Diskutovalo sa o príprave spoločných projektov, predovšetkým na obnovu logistiky a infraštruktúry, cestného i hraničného prepojenia na Zakarpatskú oblasť vrátane budovania cyklotrás či rozvoja cestovného ruchu.

"Prešovský kraj je najbližším partnerom Ukrajiny, v tomto prípade Zakarpatskej oblasti, a susedia si majú pomáhať. Sme hraničiacim regiónom v rámci Európskej únie. Ak Únia bude chcieť smerovať veľkú intenzívnu pomoc do Zakarpatska, tak bude využívať aj prihraničné regióny, ktoré vedia omnoho intenzívnejšie a adresnejšie pomáhať, využívať už osvedčené skúsenosti a uľahčiť tok investícií pre Ukrajinu," povedal podpredseda PSK Štefan Bieľak.

Na stole je podľa jeho slov medzivládna iniciatíva Slovenska a Ukrajiny, a to vytvorenie nového právneho subjektu – Európskeho zoskupenia územnej spolupráce, ktorý by bol nástrojom na ľahšie čerpanie eurofondov.

Prieniky spolupráce obe strany vidia aj v ďalších kľúčových oblastiach, akými sú ochrana zdravia a životného prostredia, sociálne služby, rehabilitácia, vzdelávanie i rozvoj obchodných kontaktov. Na slovenskej strane je naďalej aktuálna pomoc utečencom, ako i humanitárna pomoc.

V najbližších mesiacoch by mali obe strany podpísať dohodu o spolupráci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2020
Pilotný ročník projektu ELoGE otvorený
Dobrý úradník, akreditovaný partner Rady Európy, v rámci realizácie projektu Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných zorganizoval v dňoch 10. a 11. septembra v Bratislave úvodné zasadnutia s členmi Platformy národných partnerov ako aj participujúcimi samosprávami.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
14.03.2022
ZMOS apeluje na samosprávy kvôli partnerstvám v Rusku
Združenie miest a obcí Slovenska sa v súvislosti so situáciou na Ukrajine obrátilo na členské samosprávy. Apeluje, aby zvážili spoluprácu so samosprávami v Rusku.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %