Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.02.2023 12:05

Prvý kalamitný stupeň na cestách v regióne platí naďalej


Na snímke odhŕňanie chodníka v meste Rajec počas snehovej prehánky, 3. februára 2023 v Rajci. FOTO TASR - Daniel Stehlík


Na cestách pod Tatrami naďalej platí prvý kalamitný stupeň. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský pre TASR potvrdil, že situácia je zlá. Komplikuje ju množstvo snehu vo vyšších polohách a veľmi prudký vietor na podhorí.


"Nedá sa povedať, kde je to najhoršie, pretože všade je to veľmi zlé. Čím vyššie, tým viac snehu, s narastajúcou nadmorskou výškou je situácia ešte náročnejšia. Dá sa prejsť viac menej všade, robíme všetko preto, aby sme nemuseli zavrieť ďalšiu cestu. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie, zatiaľ nechávame v platnosti prvý stupeň, výstraha meteorológov platí do 18. hodiny," uviedol Polomský. Zatiaľ cestári zatvorili len dva úseky, zo Štrby do Šuňavy cez chotár a z obce Lučivná do tamojších kúpeľov.       

Na cestách naprieč celým regiónom treba podľa Polomského rátať s päť až desať centimetrami snehu. Odporúča vodičom počas soboty radšej nevychádzať na cesty, pokiaľ to nie je nutné.       

V teréne je nasadených všetkých 24 podtatranských sypačov a ďalších päť z iných oblastí. "Niektoré autá ostali v kritických úsekoch, napríklad na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách a nevracali sa naspäť. Vymení ich až ďalšie vozidlo po striedaní smien. Všetci vodiči boli v teréne od piatka (3.2.) od 20. hodiny až do rána do 8. hodiny, majú za sebou náročnú službu," zhodnotil Polomský.       

Vodiči na cestách od rána upozorňovali na komplikácie, zasnežená vozovka je napríklad aj na podtatranskej diaľnici D1. Na ceste medzi Spišským Štvrtkom a Smižanmi skončil autobus mimo cesty.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na sobotu výstrahu 2. stupňa pred snežením, tvorbou snehových jazykov a závejov a 3. stupeň pre silný vietor na horách. Ten môže dosiahnuť v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu. Väčšina výstrah platí do polnoci.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
20.07.2016
Tatranci chcú návštevníkov z Izraela prilákať na peknú prírodu
Tatranci veria, že počas letnej turistickej sezóny príde do Vysokých Tatier množstvo zahraničných turistov, očakávajú najmä nárast návštevníkov z Izraela. Dôvodom má byť aj charterové letecké spojenie medzi Popradom a izraelským Tel Avivom.
viac
26.03.2019
Pod Tatry sa po rokoch vrátia medzinárodné cyklistické preteky kuriérov
Pod Tatry sa po 30 rokoch vrátia medzinárodné cyklistické preteky kuriérov. Aj to bol dôvod, prečo primátor Popradu Anton Danko nedávno zavítal do Varšavy a spoločne s organizátormi projekt prezentoval novinárom.
viac
08.12.2021
V podtatranskom regióne rozšíria spoje o 260 000 kilometrov
V rámci zmien v prímestských spojoch pod Tatrami dôjde podľa popradskej Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) k zlepšeniu orientácie pri cestovaní, zvýšeniu rýchlosti aj k rozšíreniu ponuky. O zmenách informovala v stredu na tlačovej konferencii riaditeľka spoločnosti Marianna Krajčová Gočová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %