Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.05.2023 12:35

Prvá tohtoročná úroda z agrokruhov je už v školských jedálňach


Ilustračná snímka: (tasr).


Prvá tohtoročná úroda z agrokruhov Strednej odbornej školy (SOŠ) agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku v okrese Trebišov je už v školských jedálňach.


Škola bude vypestovanú zeleninu, tak ako vlani, distribuovať celkovo do piatich stredoškolských jedální a štyroch zariadení sociálnych služieb v kraji. Informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK) na svojej webovej stránke.

Študenti po zime pripravili polia, ošetrili mechanizmy a do pôdy pridali kompost a slamu pre jej zúrodnenie. Spolu s pedagógmi v rámci systému Agrokruh vysadili a vysiali napríklad hrášok, hlávkový šalát, fazuľu, cviklu, mrkvu, zeler či cibuľu. Pribudnúť má aj tekvica hokaido, paradajky, paprika i cukety.

Školská farma sa musela prispôsobiť zmenám klímy a po vlaňajšom extrémnom suchu tento rok zaobstarali dve nové a výkonnejšie čerpadlá, ktoré budú zabezpečovať zalievanie jednotlivých agrokruhov. V tomto období prebieha certifikácia zariadenia za účelom zabezpečenia jeho bezpečnej prevádzky aj žiakmi školy a nielen vyškolenými zamestnancami.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku sa študenti učia reagovať na striedanie sucha s búrkami a mnohé nepredvídateľné okolnosti pri prevádzkovaní školskej farmy. "Doslova vychytali muchy a prvé plodiny tohtoročnej úrody - šalát a cibuľa sú už na tanieroch študentov gymnázia, hotelovej akadémie aj strednej odbornej školy v Košiciach,“ uviedol.

Riaditeľka školy Silvia Sakáčová informovala, že po náročnom období kontrol a úsilia aktuálne čakajú na výsledky žiadosti o udelenie certifikátu BIO kvality. "Znamená to, že plodiny z našej farmy už budú môcť používať označenie bio zeleniny. Verím, že dvojročný prechod z konvenčného na ekologické poľnohospodárstvo prinesie dobré správy," povedala.

Pripomenula, že modelová školská farma nie je založená za účelom tvorby zisku, ale cieľom je naučiť žiakov postupy v praxi, aby boli úspešní vo svojej profesii.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2019
Samosprávne kraje žiadajú novelu vyhlášky o určovaní počtov stredoškolákov
Zástupcovia odborov školstva ôsmich samosprávnych krajov Slovenska žiadajú ministerstvo školstva o novelizáciu vyhlášky o určovaní počtu žiakov prvých ročníkov na stredných školách.
viac
17.06.2021
Košická župa pripravuje Zelený katalóg
Opatrenia na zlepšenie životného prostredia poskytne Zelený katalóg, ktorý pripravuje Košický samosprávny kraj (KSK) v rámci Programu obnovy krajiny. Ide o prvý materiál tohto druhu v kraji, ktorý obsahuje postup od plánovania až po realizáciu zelených projektov. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.
viac
25.09.2021
Prvá úroda zeleniny z agrokruhov v Pribeníku putuje do školských jedální
Na modelovej školskej farme na pracovisku Strednej odbornej školy (SOŠ) agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku v okrese Trebišov začali s distribúciou zeleniny.
viac
25.07.2022
Stredné školy prechádzajú cez leto rekonštrukciami za 7,6 milióna eur
Rekonštrukciami za 7,6 milióna eur prechádzajú počas leta stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Zo 63 škôl na Gemeri, Spiši, Above a Zemplíne má prejsť obnovou viac ako tretina z nich. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %