Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
29.05.2023 12:35

Prvá tohtoročná úroda z agrokruhov je už v školských jedálňach


Ilustračná snímka: (tasr).


Prvá tohtoročná úroda z agrokruhov Strednej odbornej školy (SOŠ) agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku v okrese Trebišov je už v školských jedálňach.


Škola bude vypestovanú zeleninu, tak ako vlani, distribuovať celkovo do piatich stredoškolských jedální a štyroch zariadení sociálnych služieb v kraji. Informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK) na svojej webovej stránke.

Študenti po zime pripravili polia, ošetrili mechanizmy a do pôdy pridali kompost a slamu pre jej zúrodnenie. Spolu s pedagógmi v rámci systému Agrokruh vysadili a vysiali napríklad hrášok, hlávkový šalát, fazuľu, cviklu, mrkvu, zeler či cibuľu. Pribudnúť má aj tekvica hokaido, paradajky, paprika i cukety.

Školská farma sa musela prispôsobiť zmenám klímy a po vlaňajšom extrémnom suchu tento rok zaobstarali dve nové a výkonnejšie čerpadlá, ktoré budú zabezpečovať zalievanie jednotlivých agrokruhov. V tomto období prebieha certifikácia zariadenia za účelom zabezpečenia jeho bezpečnej prevádzky aj žiakmi školy a nielen vyškolenými zamestnancami.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku sa študenti učia reagovať na striedanie sucha s búrkami a mnohé nepredvídateľné okolnosti pri prevádzkovaní školskej farmy. "Doslova vychytali muchy a prvé plodiny tohtoročnej úrody - šalát a cibuľa sú už na tanieroch študentov gymnázia, hotelovej akadémie aj strednej odbornej školy v Košiciach,“ uviedol.

Riaditeľka školy Silvia Sakáčová informovala, že po náročnom období kontrol a úsilia aktuálne čakajú na výsledky žiadosti o udelenie certifikátu BIO kvality. "Znamená to, že plodiny z našej farmy už budú môcť používať označenie bio zeleniny. Verím, že dvojročný prechod z konvenčného na ekologické poľnohospodárstvo prinesie dobré správy," povedala.

Pripomenula, že modelová školská farma nie je založená za účelom tvorby zisku, ale cieľom je naučiť žiakov postupy v praxi, aby boli úspešní vo svojej profesii.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2017
Slovensko získa vyše tri milióny eur na podporu zdravej výživy na školách
Vyše tri milióny eur dostane Slovensko prostredníctvom nového program EÚ na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny na školách. Program začína platiť od 1. augusta a začne sa realizovať v celej Únii od prvého dňa školského roka 2017/2018.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
14.09.2020
Dôležité oznámenie pre školy zapojené do programu ovocia a zeleniny
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnilo oznámenie pre materské školy, základné školy a školy určené pre deti alebo žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.
viac
25.09.2021
Prvá úroda zeleniny z agrokruhov v Pribeníku putuje do školských jedální
Na modelovej školskej farme na pracovisku Strednej odbornej školy (SOŠ) agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku v okrese Trebišov začali s distribúciou zeleniny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %