Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
14.04.2021 10:40

Projekt revitalizácie zelene ortodoxného cintorína v Bratislave


Snímka zdroj: (tasr).


Na Slovensku sú stovky židovských cintorínov, pričom najznámejšie z nich sa nachádzajú v Bratislave, Dunajskej Strede, Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, či Humennom. Jeden z najväčších a najstarších židovských cintorínov je ortodoxný cintorín v Bratislave.


V rámci projektu revitalizácie zelene Ortodoxného cintorína v Bratislave sa podarilo objaviť, zdokumentovať a pripraviť na vrátenie do pôvodného areálu starého židovského cintorína 250 náhrobných kameňov, ktoré boli považované za už dávno stratené. Významným nálezom je napríklad časť náhrobného kameňa patriaca Simonovi Wolf Oppenheimerovi, ktorý bol synovcom Samuela Wolf Oppenheimera, dvorného finančníka Habsburgovcov (1630-1703).

Veľká časť pôvodného židovského cintorína v Bratislave bola zničená v rokoch 1942 až 1943, keď pod hradným bralom vybudovali električkový tunel.

Súčasťou projektu bolo aj odborné posúdenie aktuálneho stavu drevín krajinným architektom. Na základe zisteného zdravotného stavu stromov sa odstránili odumreté alebo inak poškodené a návštevníkov ohrozujúce náletové dreviny, vrátane nepôvodných druhov rastlín.

Revitalizácia zelene na Ortodoxnom cintoríne v Bratislave sa uskutočnila aj vďaka finančnej podpore Slovenskej agentúry životného prostredia. 

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
05.11.2021
Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území
Bratislavské Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území. Staré dreviny, ktoré by mohli byť zároveň nebezpečné pre svoje okolie, nahrádza novými stromami. Takýto ozdravný proces sa týka viacerých lokalít. Informuje o tom mestská časť.
viac
23.08.2022
V Holíči zrevitalizujú Židovský cintorín, mesto získalo dotáciu z TTSK
Mesto Holíč zrevitalizuje priestory Židovského cintorína, ktorý sa nachádza na ulici Pod sýpkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %