Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.06.2021 11:40

Projekt Dobrý štart pomôže deťom zlepšiť finančnú gramotnosť


Ilustračná snímka.


Bez pomoci rodičov sa obíde len polovica detí. Deti z detských domovov sú však na všetko samy. Projekt Dobrý štart pod záštitou Nadácie pre deti Slovenska bude edukovať mladých ľudí v detských domoch, ako správne vstúpiť do dospelého života najmä s dôrazom na finančnú gramotnosť.


Na Slovensku je v centrách pre deti a rodiny takmer 5000 detí. Mladí ľudia dostávajú až do dovŕšenia 18 rokov vreckové maximálne vo výške 29,40 eura mesačne. „Keď opustia toto zariadenie, dostanú od štátu jednorazový príspevok na štart do života vo výške 900 eur. Často to však rýchlo minú, pretože majú pocit, že majú zrazu veľa peňazí. Približne 330 detí ročne musí opustiť tieto zariadenia a začať žiť vlastný život,” poukázal Ondrej Gallo, správca Nadácie pre deti Slovenska.

Zdôraznil, že mladým ľuďom z centier pre deti a rodiny chýbajú reálne skúsenosti s nakladaním s financiami. Slabá sociálno-finančná gramotnosť tak komplikuje začiatok ich samostatného života. Pomôcť im má v tomto smere práve projekt Dobrý štart. Ambasádorkou projektu je moderátorka Vera Wisterová. Finančne ho podporila aj spoločnosť Oriflame.

„Mladí ľudia z centier pre deti a rodiny potrebujú okrem finančnej gramotnosti získať aj sociálne zručnosti. Samostatný život - to je aj komunikácia na pracovnom trhu, s úradmi, s poskytovateľmi služieb a podobne. Toto sú oblasti, na ktoré sa v rámci nášho programu zameriavame, pretože ich považujeme za mimoriadne dôležité na ich úspech v dospelosti,” spresnil Gallo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
28.05.2018
Druhý ročník ENVIROvzdelávanie mladých prebehne na deviatich stredných školách
Nadácia Ekopolis, vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne, môže aj v roku 2018 uskutočniť ďalší ročník environmentálneho vzdelávania pre študentov gymnázií a odborných stredných škôl po celom Slovensku.
viac
09.05.2020
Záujemcovia o inkluzívne vzdelávanie sa môžu prihlásiť do Školy inkluzionistov
Nadácia pre deti Slovenska spustila prihlasovanie sa do nového ročníka grantovo-vzdelávacieho projektu Škola inkluzionistov. K 40 školám na ceste k inklúzii sa môže pripojiť ďalších 20 priaznivcov inkluzívneho vzdelávania.
viac
19.01.2021
Karpatská nadácia poskytne podporu v programe Škola napriek korone
Karpatská nadácia opäť otvára program Škola napriek korone s cieľom podporiť nápady, ktoré by pomohli riešiť potreby prerušeného vzdelávacieho procesu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %