Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.05.2018 09:20

Druhý ročník ENVIROvzdelávanie mladých prebehne na deviatich stredných školách


Nadácia EKOPOLIS


Nadácia Ekopolis, vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne, môže aj v roku 2018 uskutočniť ďalší ročník environmentálneho vzdelávania pre študentov gymnázií a odborných stredných škôl po celom Slovensku.


Tento rok môžu zvíťaziť až tri školy, ktoré získajú každá po 1000 eur na realizáciu nápadov svojich žiakov.

Program je nastavený presne v duchu udržateľného odporúčania:“ Mysli globálne, konaj lokálne.“ Študenti absolvujú teoretickú prípravu na tému globálnych klimatických zmien a ich dopadov na kvalitu nášho života a v praxi si vyskúšajú realizáciu konkrétnych adaptačných opatrení vo svojom bezprostrednom okolí.

„Cieľom projektu ENVIROvzdelávanie mladých je zorganizovať environmentálne vzdelávanie na tému Adaptácia na zmenu klímy na stredných školách na Slovensku. Tento rok sa nám podarilo osloviť až 9 škôl, a to z Banskej Bystrice, Zvolena, Brezna, Rimavskej Soboty, Banskej Štiavnice, Prešova a Košíc.“ uvádza Milan Hronec, lektor a programový manažér Nadácie Ekopolis.

Súčasťou vzdelávania je prednáška od Juraja Mesíka o globálnych problémoch, klimatických zmenách a životnom prostredí. „Napriek tomu, že zmeny klímy budú mať zásadný vplyv na životy nastupujúcej generácie na Slovensku i po celom svete, náš školský systém stále ponecháva túto tému „života a smrti“ bokom. Týmto projektom sa snažíme aspoň trochu tento deficit vyrovnať a niekoľkým školám dať navyše aj príležitosť odskúšať si niektoré praktické opatrenia adaptácie na zmeny klímy „na vlastnej koži“,“ približuje lektor Juraj Mesík.

V úspešnom, minuloročnom pilotnom ročníku boli zapojení študenti zo 6 stredných škôl, ktorí okrem vzdelávania mohli získať cenu 1000 eur pre svoju školu. Odborná komisia vybrala ako víťaza Gymnázium J.G. Tajovského v Banskej Bystrici s projektom Tajovského kontrabetonáž, kde študenti svojpomocne spravili betónové nádvorie gymnázia zelenším, príjemnejším, atraktívnejším a hlavne ekologickejším.

"Sme veľmi radi, že sa pilotný projekt ENVIROvzdelávanie minulý rok osvedčil a oslovil študentov po celom Slovensku. Aj vďaka tomu vieme, že mladí ľudia sú kreatívni, zaujímajú sa o envirotémy a podporiť ich prácu sa oplatí. Videli sme ich nasadenie aj konkrétne výsledky, ktoré zlepšujú životné prostredie v lokalitách, kde žijú. Preto sme s radosťou podporili aj ďalší ročník 2018 a tešíme sa na to, čo prinesie." Lenka Križanová, špecialistka z Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Podrobné informácie o pripravovanom ENVIROvzdelávaní nájdete na www.ekopolis.sk

Autor: (ts-ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
02.06.2021
Projekt Dobrý štart pomôže deťom zlepšiť finančnú gramotnosť
Bez pomoci rodičov sa obíde len polovica detí. Deti z detských domovov sú však na všetko samy. Projekt Dobrý štart pod záštitou Nadácie pre deti Slovenska bude edukovať mladých ľudí v detských domoch, ako správne vstúpiť do dospelého života najmä s dôrazom na finančnú gramotnosť.
viac
31.08.2021
Už o týždeň odštartuje súťaž pre školy v ankete Strom roka
V týždni od 2. do 30. septembra sa môžu materské, základné i stredné školy zapojiť do súťaže 19. ročníka ankety Strom roka. Cieľom je motivovať žiakov i učiteľov, aby sa zaujímali o stromy vo svojom okolí a zároveň upriamiť ich pozornosť na životné prostredie.
viac
21.02.2024
Pozvánka na tréning písania projektov Nadácie Slovenskej sporiteľne
Nadácia Slovenskej sporiteľne si vás, resp. zástupcu vašej obce/mesta, dovoľuje pozvať na prezenčný praktický tréning prípravy projektových žiadostí v oblasti zelených riešení pre mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %