Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.04.2021 12:25

Program záchrany pre kriticky ohrozeného motýľa pokračuje


Žltáčik zanoväťový (Colias myrmidone).


Program záchrany pre kriticky ohrozený druh motýľa žltáčika zanoväťového pokračuje. Cieľom je zabrániť jeho vyhynutiu, dosiahnuť zvyšovanie jeho počtu a získanie stabilnej životaschopnej populácie. Informovali o tom z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


„Dôvodom pokračovania programu záchrany tohto kriticky ohrozeného motýľa je znižovanie stavov jeho populácií v celej Európe. Slovensko s Poľskom a Rumunskom patrí medzi posledné krajiny EÚ, kde sa výskyt tohto vzácneho druhu ešte zaznamenáva,“ spresnil rezort. Doplnil, že veľkoplošné intenzívne kosenie, viazané na termíny pre dotácie, sceľovanie pozemkov či likvidácia ovocných sadov a hatí s porastom živnej rastliny zanoväte pôsobia ako negatívne činitele na biotopy viacerých druhov opeľovačov vrátane žltáčika zanoväťového.      

Programy záchrany sa vyhotovujú na päťročné obdobie, čo je veľmi krátke obdobie na záchranu žltáčika. V tomto prípade je jeho pokračovanie stanovené na obdobie rokov 2021 až 2025. „Musíme zaviesť prírode blízke hospodárenie na našich poliach, aby aj také drobné živočíchy ako žltáčik mali vhodné podmienky na život,“ zdôraznil šéf envirorezortu Ján Budaj.      

Rezort dodal, že cieľ sa počas predchádzajúceho obdobia podarilo čiastočne naplniť, keďže prítomnosť žltáčika sa potvrdila v Bielych Karpatoch aj Považskom Inovci, no k obnove metapopulácie nedošlo. „Často nás obviňujú, že MŽP SR sa nečinne pozerá na úbytok biodiverzity. Pravdou však je, že ak chránime jednotlivé zložky životného prostredia, tak robíme maximum pre záchranu každého biotopu na Slovensku,“ podotkol minister.      

Žltáčik zanoväťový nachádza optimálne podmienky na veľkom území, kde sú jednotlivé hustejšie osídlené lokality navzájom prepojené biokoridormi - sieťou vhodných biotopov (tzv. nášľapné kamene). Jednou z podmienok je aj dostatok kvitnúcich bylín, ktoré produkujú nektár. Ten je totiž zdrojom potravy pre dospelé motýle.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
16.12.2020
MŽP SR Poskytne dva roky na zabezpečenie ovčích a kozích stád
Chovatelia oviec a kôz budú mať dvojročné prechodné obdobie v súvislosti s novou povinnosťou zabezpečiť stádo prostredníctvom psov a ohradníkov. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %