Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
12.07.2024 01:55

Program Uč sa v múzeu! predstaví každodenný i pracovný život predkov


Snímka: Teraz.sk


Druhý ročník vzdelávacieho programu Uč sa v múzeu! zoznámi návštevníkov Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine s tradičnými remeslami našich predkov.


Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej sa uskutoční počas piatich víkendových dní v priebehu nasledujúcich troch mesiacov.

Doplnila, že návštevníkom múzea slovenskej dediny priblížia rôzne témy každodenného i pracovného života predkov v sobotu 13. júla, v sobotu 3. augusta, v nedeľu 11. augusta, v nedeľu 29. septembra a v sobotu 5. októbra v čase od 10.00 h do 16.00 h. "Na prvom stretnutí získajú praktické vedomosti a zručnosti v oblasti kováčstva, korytárstva, tkáčstva, pradenia ľanu, medovnikárstva a výroby figúrok zo šúpolia od samotných majstrov ľudových remesiel," uviedla.         

Druhé stretnutie začiatkom augusta bude venované hrnčiarstvu, drotárstvu, rezbárstvu, plsteniu vlny a košikárstvu. "Návštevníci budú môcť ochutnať kvalitné domáce pečivo od turčianskych pekárov a detskí návštevníci si budú môcť ozdobiť svoj vlastný medovníček," priblížila Kiripolská.         

Počas národopisných podujatí Ľanová nedeľa (11. augusta) a Michalský jarmok (29. septembra) lektorka modrotlačových dielní Lucia Dovalová zasvätí návštevníkov do tajov modrotlače, ktorej výrobu si budú môcť aj sami vyskúšať. Posledné stretnutie v sobotu 5. októbra bude venované farbeniu látok. "Tvorivá dielňa bude zahŕňať veľa experimentovania, vzorovania a každý z návštevníkov si domov odnesie vlastnoručne zafarbené vrecúško alebo plátennú tašku," dodala Kiripolská.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2018
Výstava v múzeu predstaví život a prácu baníkov v mestskej časti Baňa
Výsledky výskumu venovaného vplyvu rozvinutého priemyslu na život v meste predstaví pripravovaná výstava Rožňava Baňa – život a práca, ktorú otvoria v utorok 27. novembra o 15.30 h v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave. Pripravilo ju občianske združenie (OZ) Medza v spolupráci s BM.
viac
24.02.2019
Folkloristi z Prečína pochovali basu v Múzeu slovenskej dediny
Fašiangovú atmosféru predstavilo v nedeľu prvé tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.
viac
18.06.2019
V Múzeu slovenskej dediny predstavia podmanivú moc svätojánskej noci
Podmanivú moc svätojánskej noci môžu v sobotu 22. júna zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine počas podujatia Na svätého Jána.
viac
09.10.2019
V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce našich predkov
Podujatie Keď sa zima opýta predstaví v nedeľu 13. októbra jesenné práce našich predkov návštevníkom Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %