Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.02.2016 08:00

Problémový podjazd v Košiciach na Južnej triede začne mesto opravovať


V Košiciach sa začne oprava problematického podjazdu. (Ilustračné foto: tasr)


Dlhoročný problém s vodou zaplavovaným podjazdom na Južnej triede v Košiciach bude onedlho minulosťou. Mesto, aj keď podjazd pri Katastrálnom úrade nikdy nemalo vo svojom majetku, chystá v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), a. s., jeho rekonštrukciu.


Podjazd v havarijnom stave totiž ohrozuje električkovú trať nad ním, ktorá patrí mestu, ako aj štyri cestné jazdné pruhy v správe NDS. Informoval o tom dnes košický magistrát.      "S Národnou diaľničnou spoločnosťou už mesto Košice podpísalo zmluvy, ktorých predmetom je rekonštrukcia prečerpávacej stanice Cesta I/68 - podchod VSS. Spoločnosť NDS má zabezpečiť projektovú dokumentáciu, inžiniersku činnosť a realizáciu rekonštrukcie, následne previesť všetko do vlastníctva mesta. Finančné náklady sú predbežne odhadnuté na 100.000 eur, pričom 80 percent poskytne NDS, zvyšných 20 percent mesto Košice," povedal primátor Richard Raši.

V roku 1985 odovzdal štátny Cestný investorský útvar Košice v tom čase nový podjazd Závodom ťažkého strojárstva (ZŤS) PR Košice ako účelovú komunikáciu - prístup k vrátnici areálu. Keď sa neskôr podnik, ale už s názvom Východoslovenské strojárne (VSS) Košice rozdelil na VSS, a. s., a VSS, s.r.o., oba subjekty svorne tvrdili, že im podjazd nepatrí. "Mesto Košice sa už niekoľko rokov snaží situáciu riešiť, malo snahu identifikovať vlastníka a vyzývalo zástupcov oboch spoločností VSS, aby zabezpečili nevyhnutné opravy. Podjazd zaplavuje voda vždy po väčších zrážkach, tento stav je zapríčinený predovšetkým nefunkčnosťou prečerpávacej stanice v podjazde," priblížila hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová. 

Vzhľadom na možnosť ohrozenia statiky nosnej konštrukcie, ktorá podopiera okrem konštrukcie cesty I/68 i konštrukciu električkovej trate, mesto v rokoch 2014, 2015 a vo februári 2016 zabezpečilo svojpomocne odčerpanie vody z podjazdu. "Po obhliadke prečerpávacej stanice možno konštatovať, že je v dezolátnom stave. Chýba prípojka elektrickej energie, elektroinštalácia a rozvádzače sú vytrhané. Vnútorné priestory stanice sú vplyvom toho, že miestnosti sú väčšinu roka zaplavené, vodou poškodené, stav nosných konštrukcii nie je jasný, pretože v podjazde chýba osvetlenie," informovala hovorkyňa. Podľa predpokladov sú vo veľmi zlom stave, respektíve nefunkčné, aj potrubia, armatúry, čerpadlá a záchytná nádrž. Pre sfunkčnenie čerpacej stanice je potrebná jej komplexná rekonštrukcia. Mala by pozostávať zo stavebných opráv miestnosti, novej prípojky elektrickej energie, novej elektroinštalácie, nových rozvodov vody, opravy alebo výmeny záchytnej nádrže, dodávky a montáže čerpadiel a ich spínania, a dodávky a montáže záložného systému pre prípad výpadku elektrickej energie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %