Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
08.12.2023 12:05

Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny sa bude poskytovať do konca marca


Ilustračná snímka, zdroj: shutterstock


Vláda schválením návrhu nariadenia predloženého ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom v stredu 6. decembra 2023 reagovala na potrebu zabezpečiť ubytovanie pre odídencov a odídenkyne, ktorí opustili Ukrajinu z dôvodu pretrvávajúceho vojnového konfliku zo strany Ruska.


Nariadenie plynulo nadvädzuje na aktuálne platné poskytovanie pomoci za ubytovanie odídenca, a to výškou aj podmienkami získania príspevku.

Súčasný systém poskytovania ubytovania odídencom pre Slovenskú republiky je najoptimálnejším riešením z dôvodu ubytovacích kapacít. Zároveň sa týmto spôsobom poskytuje príležitosť pomôcť osobám, ktoré poskytujú ubytovanie odídencom.

“Príspevok bude poskytovaný do 31. marca 2024. Výška príspevku zostáva nezmenená. Ubytovateľ dostane 10 eur za jednu noc ubytovania odídenca staršieho ako 15 rokov a 5 eur za odídenca mladšieho ako 15 rokov. Štatút  dočasného útočiska platí do 4. marca 2024,” upresnil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu vyhlásenú vládou Slovenskej republiky uznesením č. 142 z 26. februára 2022 v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny a v súlade s čl. 15 Legislatívnych pravidiel vlády Slovenskej republiky, nebol návrh nariadenia predložený do medzirezortného pripomienkového konania, najmä z dôvodu ohrozenia ľudských práv a základných slobôd ľudí ohrozených vojnovým konfliktom.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2022
M. Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci
Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.
viac
30.04.2022
MV SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov vyše 2,4 milióna eur
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov za február a marec vyše 2,4 milióna eur. Platby by sa mali uskutočniť v sobotu.
viac
28.05.2022
Obdobie čerpania príspevkov za ubytovanie sa predĺži
Získať príspevok za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude možné aj počas letného obdobia. Po rokovaní vlády vo štvrtok 26. mája 2022 o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s tým, že v príprave je nové nariadenie vlády, ktorým sa má predĺžiť obdobie čerpania príspevku.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %