Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
06.06.2024 10:00

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej k voľbám do Európskeho parlamentu


Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky. Foto: tasr


Príhovor TASR poskytol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.


Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania,         

dovoľte mi prihovoriť sa vám v súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu. K obvyklej výzve, aby ste v sobotu 8. júna využili svoje volebné právo a odovzdali svoj hlas niektorému z kandidujúcich subjektov, chcem pridať aj niekoľko slov o význame týchto volieb. Pre nás, pre Slovensko.         

Európska únia je našim životným priestorom už dvadsať rokov. Vďaka nej sme ako krajina získali oveľa väčší vplyv a možnosti formovať dianie na celom európskom kontinente. Získali sme väčší priestor na sebarealizáciu, na uplatnenie vo svojich profesiách, vzdelávanie, cestovanie, či na rozvoj svojej kreativity. Otvorili sa nám nebývalé možnosti ekonomického rozvoja, obchodnej a regionálnej spolupráce, ktoré by nám inak zostali nedostupné. K miliardám eur z eurofondov treba prirátať aj fakt, že Slovensko má vďaka členstvu v Európskej únii vyššiu ekonomickú výkonnosť aj životnú úroveň.         

Dôležitá je aj ďalšia skutočnosť, ktorá svojím významom presahuje všetky praktické výhody – Európska únia vznikla ako mierový projekt. Je vyjadrením vôle európskych národov a štátov vyhnúť sa opakovaniu politických i vojenských konfliktov a vykročiť cestou porozumenia a spolupráce. Iný, než európsky priestor pre náš mierový rozvoj nemáme.         

Výpočet výhod plynúcich z nášho členstva v Únii by mohol pokračovať. Európska únia je unikátna iniciatíva, ktorá ale nemala a nemá stanovenú konečnú podobu. Jej podobu formujeme aj my. Preto pri výbere našich kandidátok a kandidátov, ktorí nás budú v Bruseli zastupovať, je treba počúvať nielen to, čo na únii odmietajú, ale aj to, ako ju konkrétne navrhujú vylepšiť. Ako chcú posilniť hlas Slovenska a zvýšiť váhu našich záujmov. Posilniť hlas našej krajiny totiž znamená poctivo sa uchádzať o pochopenie partnerov pre naše priority. Je to nevyhnutný prvý krok na ceste k ich reálnemu presadeniu. Úspešné európske krajiny to tak robia. Napokon aj Slovensku sa podarilo presadiť najviac práve vtedy, keď sme prišli s návrhmi, ktoré posilňovali úniu ako celok, a pre ktoré sme boli schopní získať podporu našich partnerov.         

Faktom tiež je, že Európska únia zastrešuje takmer pol miliardy obyvateľov dvadsiatich siedmich štátov s často odlišnými záujmami a názormi. Hľadanie dohody a spoločných riešení preto nie je vždy jednoduché. Naše členstvo v únii je však stále jedným z najväčších civilizačných fenoménov, do ktorého sme si napriek prekážkam vybojovali šancu sa zapojiť. Je to príležitosť, ktorú potrebujeme ako krajina naplno využiť.         

Potrebujeme pracovať na tom, čo treba v únii zlepšiť alebo opraviť. Cestou k náprave však nie je jej plošné spochybňovanie, ani paušálne obviňovanie Bruselu, ale presadzovanie konkrétnych riešení v súlade s princípmi a hodnotami, na ktorých je Európska únia založená. Tými sú okrem iného mierová a demokratická spolupráca založená na dohode, spravodlivom konsenze a solidarite.         

Vážení spoluobčania, vážené spoluobčianky,         

členstvom v Európskej únii sme nadobudli možnosť formovať dianie na európskom kontinente. Prostredníctvom našich volených zástupcov v europarlamente máme šancu presadzovať svoje priority a oponovať návrhom, ktoré nepovažujeme za správne. Preto vás prosím, využite v sobotu 8. júna svoje volebné právo – je to naša šanca ovplyvniť cestu, ktorou bude kráčať Európa, Slovensko a aj my, občania našej krajiny i nášho kontinentu.         

Ďakujem!"        

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2019
V Tabačke pripravili informatívnu diskusiu k voľbám do EP
Slovensko tento rok okrem prezidentských volieb čakajú aj voľby do Európskeho parlamentu (EP). Uskutočnia sa 25. mája a Tabačka Kulturfabrik v Košiciach v tejto súvislosti pripravila v spolupráci s Informačnou kanceláriou EP na Slovensku a aktivistkou Luciou Becovou informatívnu diskusiu.
viac
01.03.2019
Technická a organizačná príprava volieb
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo materiál, ktorý pomôže mestám a obciam v organizačnej a technickej príprave prezidentských volieb a volieb do Európskeho parlamentu.
viac
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
06.05.2024
Odmietame byť politickým terčom pred voľbami do Európskeho parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska sa dištancuje od politických súperení o voliča pre voľbami do Európskeho parlamentu 2024, ktoré otvárajú citlivé legislatívne návrhy s dopadom na kompetencie a rozpočty miestnych územných samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %