Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
31.10.2023 10:00

Prievidza uvažuje o zvýšení daní, dôvodom sú zásahy štátu


Ilustračná snímka (archív red.)


Mesto Prievidza uvažuje o zvýšení dane z nehnuteľnosti a poplatku za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu. Opatrením, ktoré súvisí s prípravou rozpočtu na rok 2024, reaguje na výpadky príjmov v nadväznosti na zásahy štátu do hospodárenia samospráv.


Uviedla to v pondelok primátorka Katarína Macháčková. "Bohužiaľ, vplyvom zásahov štátu do hospodárenia samospráv sme sa dostali do situácie, keď opäť zvažujeme zvýšenie daní. Robíme to nie preto, že by sme chceli, ale musíme, ak chceme udržať vyrovnaný rozpočet mesta. Jednoducho nedokážeme inak sanovať výpadky z rozpočtu, ktoré nás postihli tento rok a roky predchádzajúce," uviedla Macháčková.         

Mesto podľa nej momentálne plánuje riešiť len otázku dane z nehnuteľnosti a poplatku za komunálny odpad. O akú sumu samospráva zvýši daň z nehnuteľnosti, Macháčková ešte nešpecifikovala, radnica podľa nej pripravila viacero alternatív.         

"Poplatky, ktoré súvisia so škôlkami, sme riešili v predchádzajúcom období. Zatiaľ o ich zvyšovaní neuvažujeme," dodala Macháčková.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Prievidza bude budúci rok hospodáriť s viac ako 33,5 miliónmi eur
Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 33,5 milióna eur. Základný dokument mesta dnes jednohlasne odobrili na svojom rokovaní mestskí poslanci.
viac
02.11.2019
Zástupcovia Združenia K8 sa zhodli na potrebe zvyšovania daní a poplatkov
O dosahoch legislatívnych zmien na samosprávy, ako aj o aktuálnych politických a ekonomických témach rokovali vo štvrtok 31. októbra 2019 v Prešove zástupcovia Združenia K8, ktoré tvoria primátori krajských miest.
viac
08.11.2019
Trenčín zvýši dane a poplatky, dôvodom sú legislatívne zmeny
Mesto Trenčín zvýši v budúcom roku dane z nehnuteľnosti o 35 %, poplatok za komunálny odpad stúpne o 10 %. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.
viac
21.11.2023
Obec pre zlú finančnú situáciu navrhuje zvyšovanie daní a poplatkov
Obec Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava plánuje pre zlú finančnú situáciu zvyšovanie daní a poplatkov o približne 50 percent. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia zverejneného na webe samosprávy, o ktorom ešte budú rokovať obecní poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %