Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.01.2023 08:25

Prievidza si chce časť odpadového hospodárstva zabezpečiť vo vlastnej réžii


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Prievidza si chce časť odpadového hospodárstva zabezpečiť vo vlastnej réžii. Založiť by na to malo novú obchodnú spoločnosť. Vyplynulo to z analýzy stavu nakladania s odpadovým hospodárstvom, ktorú si dalo vypracovať.


Analýzu vzali na vedomie na svojom rokovaní v decembri minulého roka mestskí poslanci. Zároveň schválili, že činnosti vyplývajúce so zmluvy o poskytovaní služieb v odpadovom hospodárstve odporúčajú zabezpečiť treťou stranou, teda vyhlásiť verejné obstarávanie na dobu neprekračujúcu päť rokov. Prostredníctvom novozaloženej obchodnej spoločnosti má mesto zabezpečovať nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom, biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom, prevádzku kompostárne a zberného dvora.

"Mesto má k dispozícii niektoré zariadenia, má vlastnú triediacu linku, kompostáreň, zberové vozidlá, zberný dvor. Budeme sa tak snažiť niektoré veci v odpadovom hospodárstve zabezpečiť vlastnými silami. Prax ukáže, či to bolo, alebo nebolo správne rozhodnutie," uviedol vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.

Samospráva sa podľa neho uchádza o fondy Európskej únie i na mechanicko-biologickú úpravu odpadu, ktorá mala byť pôvodne povinná od 1. januára tohto roka, čo by v prenesenom význame znamenalo pre mesto ďalšie náklady vo výške 800 000 eur ročne. "Tieto by sa zase premietli do poplatku pre obyvateľov. Keby sme si toto zariadenie v hodnote približne 4,2 milióna eur vybudovali sami, nemuselo by byť súčasťou poplatku a platila by sa len jeho prevádzka. Keby prišla tretia strana, automaticky by si to musel započítať, keďže ide o financie, ktoré na to vynaložil," priblížil.

Radnica má záujem v tejto súvislosti zabezpečiť aj takzvané smart city riešenia, nádoby na odpad by mali vlastné váhy, rovnako ako zberové vozidlá. "Kuchynský odpad tvorí podstatnú zložku nášho odpadu, za ktorý platíme. Náklady na jeho zneškodnenie sú ďaleko nižšie ako náklady za zneškodnenie komunálneho odpadu. Zámerom mesta je tak aj vplývať na obyvateľov, aby sa správali zodpovedne, čo by pre nich možno znamenalo nižší poplatok alebo minimálne to, že by sa nezvyšoval," skonštatoval Pietrik.

Na novú povinnosť v podobe mechanicko-biologickej úpravy odpadu, ktorá začne platiť od roku 2024, chce byť mesto podľa neho pripravené. "V prvom rade máme rok i na to, aby sme si obstarali dodávateľa na komunálny odpad a triedený zber. To sa bude zabezpečovať stále externe. Medzitým začneme riešiť sekundárne záležitosti či už existujúcou alebo novozaloženou spoločnosťou. Zaoberať sa tým budú poslanci na najbližšom rokovaní," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva
Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
29.11.2021
Odpadové hospodárstvo je komplexný problém. ZMOS predstavil riešenia
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo komplexnú analýzu odpadového hospodárstva. Pohľad reflektuje na vývoj, aktuálny stav, aplikačnú prax aj nevyhnutné trendy. Spracovaný dokument vníma ako príspevok do konštruktívneho riešenia problematiky na úrovni sociálnych partnerov.
viac
31.08.2022
Mesto Prievidza vypracuje analýzu odpadového hospodárstva
Prievidzská samospráva posúdi alternatívy budúceho nakladania s odpadmi v meste. Analýzou chce určiť, či bude odpadové hospodárstvo naďalej zabezpečovať dodávateľsky, prípadne vo vlastnej réžii alebo kombinovane.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %