Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.06.2022 01:30

Pribinova Nitrawa ukáže, ako sa žilo v minulosti


Archívna snímka zdroj: (nitralive.sk).


Po ročnej prestávke vynútenej pandémiou sa do Nitry opäť vráti historický festival Pribinova Nitrawa. Bude súčasťou mestských slávností Nitra, milá Nitra, ktoré sa budú konať od 3. do 5. júla.


Ako avizovali organizátori, v dramaturgii podujatia nastala menšia zmena. V poradí desiaty ročník festivalu sa nebude venovať iba včasnému stredoveku a obdobiu Veľkej Moravy, ale časovo sa posunie aj do obdobia protitureckých vojen. "Širší dobový záber tak okrem stredovekých skupín umožní v Nitre prvýkrát predstaviť aj tábory janičiarov a uhorskej renesančnej šľachty. V ťažkých rokoch tureckých a stavovských vojen bola Nitra častým miestom bojov, veliteľstvom uhorskej obrany i dobytým mestom v područí Osmanov," pripomenul organizátor festivalu Daniel Balko.

Základ programu nadväzuje na predchádzajúce ročníky. Súčasťou festivalu tak zostáva stredoveký remeselný trh s mestskou strážou a stredovekou tavernou. Rovnako aj hry pre deti, historický sprievod, dobová hudba a občerstvenie. "Ale popoludňajší program už bude venovaný obdobiu stavovských povstaní a protitureckým vojnám," doplnil Balko.

Súčasťou festivalu budú aj Detské stredoveké dni, počas ktorých si najmenší návštevníci môžu vyskúšať vojenský výcvik a strieľanie z viacerých druhov zbraní. Zoznámia sa tiež s rôznymi zaujímavými stredovekými príbehmi, ale aj s prípravou pokrmov v stredovekej kuchyni a pozrú si tiež vystúpenia kaukliarov. "Určite by som chcel všetkých pozvať na prvý deň festivalu, kedy ponúkneme naozaj novinku. Bude to dobová módna šou. My sme už prehliadku dobových kostýmov mali, ale toto bude prvýkrát poňaté tak, akoby sa historické kostýmy a ich nositelia ocitli v dnešnej dobe. Bude to veľmi zaujímavá moderná módna show historických kostýmov a módnych doplnkov," uviedol Balko.

Ako zdôraznil, festival aj tento rok umožní návštevníkom cestovať v čase a bližšie spoznať život ľudí v stredoveku či počas obdobia, kedy naše územie ohrozovali Turci. "Myslím si, že práve takéto dobové festivaly, ak sú navyše pripravované aj na odbornej úrovni, sú veľmi dobrým spôsobom, ako si pripomínať svoju minulosť. Je to spojenie atraktívnosti s osvetou aj s názornými ukážkami. Historický zážitkový cestovný ruch je na vzostupe a ja verím, že aj tento ročník festivalu Pribinova Nitrawa potvrdí kredit Nitry, ako mesta, ktoré si svoju históriu pripomína symbolicky, ale aj reálnymi ukážkami minulosti," dodal Balko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Festival chutí ponúkne jahodové dezerty, ale aj jahodové pivo
Festival chutí Nitrianskeho kraja oživí Svätoplukovo námestie a nitriansku pešiu zónu v sobotu 4. júna.
viac
09.12.2021
Nitra bude v roku 2022 hospodáriť so sumou viac ako 85 miliónov eur
Mesto Nitra bude v roku 2022 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v celkovej výške 85 155 400 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom rokovaní 16. decembra.
viac
23.02.2022
Nitra poskytne na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu 120 000 eur
Mesto Nitra poskytne zo svojho rozpočtu aj tento rok dotácie, ktorými podporí kultúru a kreatívny priemysel. Celkovo pôjde na tento účel 120 000 eur.
viac
18.05.2022
NSK chce zrekonštruovať dve desiatky mostov
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlenil zo svojho rozpočtu 162 000 eur, ktoré sú určené na základnú údržbu dvoch desiatok mostov. Rekonštrukčné práce budú mať podľa Úradu NSK stavebný i nestavebný charakter.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %