Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
25.09.2023 11:55

Pri starostlivosti o Rojkovské rašelinisko pomohli dobrovoľníci


Ilustračná snímka, zdroj: vypadni.sk


Starostlivosť o Rojkovské rašelinisko pri Stankovanoch v okrese Ružomberok v tomto roku zabezpečovala aj verejnosť. Spolu s pracovníkmi Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra v septembri pokosili a vyhrabali plochu s výmerou 1,2 hektára zamestnanci výrobnej spoločnosti v Sučanoch.


TASR o tom informovali zo správy NP. Práce, ktoré je potrebné urobiť ručne a bez mechanizácie, dlhodobo zabezpečuje Správa NP Veľká Fatra, väčšinou prostredníctvom vlastných pracovníkov. V tomto roku sa k nim pridali aj dobrovoľníci. "Rojkovské rašelinisko na severnom okraji Veľkej Fatry je najstarším rašeliniskom na Slovensku, ktorého vek bol na základe výsledkov výskumu stanovený na približne 15.000 rokov. Je ojedinelým prípadom prelínania slatinných a vrchoviskových spoločenstiev na veľmi malej rozlohe 2,88 hektára," uviedli zo správy NP.         

Dodali, že ide o mimoriadne cennú lokalitu s výskytom mnohých ohrozených a vzácnych druhov rastlín, živočíchov a biotopov. Okrem slatín a prechodných rašelinísk sú jeho súčasťou jazierka so stojatou vodou chudobnou na živiny, penovcové prameniská, vysokobylinné spoločenstvá vlhkých lúk, porasty vysokých ostríc i vŕbové kroviny.         

"Aby bol zachovaný primeraný stav rašeliniska a čo najviac obmedzené negatívne následky zarastania nežiaducou vegetáciou, je potrebné kosenie travinno-bylinných porastov a odstraňovanie pokosenej hmoty," podotkli zo správy NP.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
21.09.2020
S údržbou žilinského lesoparku pomáhajú kone
Pri údržbe žilinského Lesoparku Chrasť asistujú kone z Hričovského Podhradia. Pomáhajú pri odpratávaní poškodeného dreva.
viac
20.11.2020
Dúbravka premenila vtáčie napájadlá na kŕmidlá
Bratislavská Dúbravka zmení vtáčie napájadlá, ktoré pomáhali v lete a počas jesene na kŕmidlá. Napájacie misky na reťaziach s vtáčou plastikou preto mestská časť naplnila zrnkami a lúpanou slnečnicou. Informovala o tom hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.
viac
12.07.2021
Slovenské píly dodajú obciam na južnej Morave dva kamióny reziva
Dva plno naložené kamióny so stavebným rezivom poputujú v najbližších dňoch zo Slovenska na južnú Moravu. Ľuďom postihnutým nedávnym ničivým tornádom ho venujú členské spoločnosti Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %