Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.03.2020 10:00

Pri donáške jedál je nutná zvýšená hygiena, čistota a dezinfekcia


Ilustračná snímka: (int.).


V súvislosti s možnosťou donášky jedla do domácností sa aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici množia rôzne témy a aj otázky obyvateľov.


V drvivej väčšine sú hypotetické (či sa na škatuliach môže preniesť koronavírus, ako dlho sa drží koronavírus na papierových alebo plastových povrchoch, či môže byť jedlo kontaminované a pod.)

Podľa vedúcej Oddelenia hygieny výživy MUDR. Ivany Sedliačikovej vzhľadom na pomerne krátku dobu výskytu koronavírusu SARS-CoV-2, spôsobujúceho ochorenie COVID-19, nie sú k dispozícii dostatočné, vedecky podložené štúdie o jeho správaní, o tom, ako dlho a na akých povrchoch je schopný vírus prežiť.

Tento vírus sa prenáša predovšetkým vzduchom pri úzkom kontakte ľudí ako kvapôčková infekcia pri kýchaní, kašľaní a pod. Pracovníci pri príprave a porciovaní musia používať vhodné ochranné pomôcky (čistý pracovný odev, jednorazové rukavice, pokrývka hlavy, rúška na zakrytie úst a nosa). Musí byť vylúčený priamy kontakt nebalených potravín a pokrmov s nechránenými rukami. Personál si musí sledovať zdravotný stav a ak vykazuje príznaky respiračného ochorenia (kýchanie, kašeľ, zvýšená teplota), takéto osoby nesmú manipulovať s potravinami alebo pokrmami a nesmú vstupovať do priestorov, kde sa manipuluje s potravinami. Musí sa udržiavať dôkladná čistota pracovného prostredia, pracovných plôch a pracovných pomôcok. Potrebné je zvýšiť frekvenciu čistenia a dezinfekcie. Odstránenie obalov z pokrmov nevyžaduje špeciálny postup.

„Je na zodpovednosti každého pracovníka – potravinára, aby svojim správaním zabezpečil elimináciu rizík spojených s možným šírením koronavírusu“, apeluje MUDr. Sedliačiková.

Autor: (Dr. Mária TOLNAYOVÁ, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2020
Mesto príde o štvrtinu podielových daní, pre núdznych chce zriadiť účet
Mesto Sobrance príde vzhľadom na súčasnú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom o štvrtinu podielových daní. Ako sa vyjadril primátor mesta Pavol Džurina, všetky mestské organizácie sa preto pripravujú na krízový režim.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
13.08.2020
Návštevníci osláv SNP musia pre koronavírus počítať s obmedzeniami
Múzeum Slovenského národného povstania pripravuje dvojdňové (28. - 29. augusta) celoštátne oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, ale pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 musia návštevníci počítať s obmedzeniami.
viac
19.03.2021
Tradičná jarná akcia Za krajšie mesto je opäť len v rukách občanov
Už po druhý raz muselo mesto Banská Bystrica pre pandémiu nového koronavírusu prerušiť tradičnú, 20 rokov trvajúcu jarnú celomestskú akciu pre obyvateľov panelákov a domov Za krajšie mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %