Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
26.04.2022 10:35

Pri čistení Muránky vyzbierali v Revúcej takmer 2600 kg odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Ochranári, samosprávy, žiaci a dobrovoľníci vyzbierali v piatok (22. 4.) počas akcie Spoločne za čistú Muránku v Revúcej takmer 2600 kilogramov (kg) odpadu.


Viac ako stovka plných vriec bola v rámci podujatia vyzbieraná aj v Muráni, Jelšave a obci Meliata. Na svojej oficiálnej stránke o tom informuje Správa Národného parku (NP) Muránska planina.

Do čistenia Muránky, jej prítoku Zdychavy a ďalších lokalít v Revúcej sa popri ochranároch a zamestnancoch mesta zúčastnili aj žiaci so svojimi pedagógmi. "Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 151 vriec odpadu, pneumatík a ďalšieho nadrozmerného odpadu. Z časti riek Zdychavka a Muránka a bezprostredného okolia Revúcej tak zmizlo približne 2590 kg odpadu," priblížila Správa NP Muránska planina.

Takmer 80 dobrovoľníkov sa do čistenia rieky Muránka zapojilo v obci Muráň, kde sa počas akcie podarilo vyzbierať 50 vriec odpadu. Približne 60 vriec zozbierali štyri desiatky dobrovoľníkov v sobotu (23. 4.) i v obci Meliata v okrese Rožňava. K podujatiu Spoločne za čistú Muránku sa pridalo aj mesto Jelšava, ktoré v priestoroch coburgovského kaštieľa pripravilo i osvetovú akciu zameranú na správne separovanie odpadu.

Spoločné čistenie rieky Muránka organizuje Správa NP Muránska planina od roku 2018, v prvých dvoch ročníkoch sa do akcie zapojili všetky obce ležiace pozdĺž rieky. Cieľom spoločného čistenia Muránky je vyčistiť rieku, jej prítoky a ich okolie od odpadu, ktorý sa hromadí v tokoch a na ich brehoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2019
Rieku Muránka budú čistiť od odpadu v 20 obciach
Dovedna 20 obcí Revúckeho okresu sa zapojí do spoločného čistenia rieky Muránka a jej prítokov počas 26. a 27. apríla. Ako informovala Jana Šmídtová zo Správy Národného parku Muránska planina, ide o druhý ročník tohto environmentálneho podujatia.
viac
12.03.2020
Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park
Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.
viac
21.04.2022
Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy
Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina.
viac
01.06.2022
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu čaká kompletná rekonštrukcia
V Národnom parku (NP) Muránska planina sa začala obnova turistickej infraštruktúry, zrekonštruované budú prístrešky či informačné tabule vo viacerých lokalitách. Najviac prác bude sústredených do okolia Muránskeho hradu. Za Správu NP Muránska planina to uviedla Jana Šmídtová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %