Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.04.2023 07:45

Prezidentka samosprávam odobrila vyplatenie firemnej dane do konca apríla


Prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Samosprávy dostanú celý tohtoročný podiel na dani z príjmov právnických osôb už do konca apríla. Obce tak získajú 171 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) 73,3 milióna eur.


Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Obce, VÚC a nimi zriadené organizácie majú v tomto období povinnosť zaplatiť zvýšené sumy faktúr za energie, pričom pomoc zo štátneho rozpočtu zo schém ministerstva hospodárstva bude nabiehať postupne, konštatovalo v dôvodovej správe Ministerstvo financií (MF) SR.

"Na preklenutie obdobia do poskytnutia tejto pomoci a s cieľom zabezpečiť samosprávam potrebnú likviditu na úhradu faktúr navrhuje sa poskytnúť obciam a vyšším územným celkom sumu zvýšenia podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb zo zdrojov z príjmov z dane z príjmov právnických osôb v roku 2023 už do 28. apríla 2023," uviedol rezort financií. Budúci rok už majú dostávať podiel na dani tradičným spôsobom, každý mesiac jednu dvanástinu.

Samosprávy si tradične rozdeľujú výnos dane z príjmov fyzických osôb. Nárok na podiel dane z príjmov firiem získali na dočasné obdobie rokov 2023 a 2024 po tom, ako parlament schválil zvýšenie daňového bonusu na 140 eur mesačne rovnako na obdobie dvoch rokov. Toto zvýšenie totiž spôsobí výpadky dane z príjmov fyzických osôb.

Novela bude účinná dňom vyhlásenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2020
Prezidentka: Funkčné samosprávy prispievajú k rastu i prosperite celej krajiny
Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie, akú krajina môže mať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom príhovore pri stretnutí so zástupcami samosprávnych združení, ktorí dostali do Prezidentského paláca pozvanie v rámci novoročných prijatí hlavy štátu.
viac
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
24.06.2020
Petržalka vlani hospodárila s prebytkom viac ako 3,1 mil. eur
Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom viac ako 3,1 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2019, ktorý petržalskí poslanci schválili na utorňajšom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Prebytok sa presúva do rezervného fondu.
viac
23.10.2020
Trebišov využije návratnú finančnú pomoc štátu v sume vyše 490 000 eur
Mesto Trebišov prijme od Ministerstva financií (MF) SR návratnú finančnú výpomoc vo výške 490.300 eur. Zo strany štátu ide o finančnú kompenzáciu výpadkov príjmov samospráv v dôsledku prvej vlny pandémie nového koronavírusu, keďže sa výrazne znížil výber dane z príjmov fyzických osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %