Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.12.2020 01:20

Nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu pocíti aj mestská kasa


Termálne kúpalisko Vadaš.


Tohtoročnú nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu pocíti aj mestská kasa v Štúrove, potvrdil to primátor Eugen Szabó.


Mesto, ktoré navštevujú turisti najmä vďaka termálnemu kúpalisku Vadaš, má nezanedbateľné príjmy z daní, ktoré zaplatia turisti pri prenocovaní, a z prenájmu mestských nehnuteľností na účely cestovného ruchu. Druhý profit, ktorý tvorí hlavnú časť príjmov, plynie do mestskej kasy od spoločnosti Vadaš.      

„Príjem z prenájmov zaznamenal oproti vlaňajšiemu roku výpadok viac ako 200 000 eur. Pri dani z ubytovania bol zaznamenaný výpadok vyše 100 000 eur. Treba však aj povedať, že Vadaš rovnako ako mesto využili viacero kompenzačných opatrení vlády na zmiernenie dôsledkov epidémie,“ skonštatoval primátor.      

Aj keď tento rok ešte nie je uzatvorený, určitú hospodársku bilanciu už samospráva vie zostaviť. „Vychádzajúc z údajov, ktoré boli známe koncom októbra, vidíme, že Vadašu sa zrejme podarí ukončiť tento rok bez strát. Ak si uvedomíme, že vlani Vadaš vykázal zisk bezmála 1 milión eur, tak výsledok tohto roka znamená obrovský prepad. Cestovný ruch je však jedným z odvetví, ktoré počas pandémie utrpeli najviac,“ uviedol Szabó.      

Veľký podiel na výpadku príjmov Vadašu má skutočnosť, že viac ako štyri mesiace boli hotel aj ostatné ubytovacie zariadenia zatvorené. Počet jednodňových návštevníkov kúpaliska poklesol oproti vlaňajšku o 30 percent. Bolo to najmä v dôsledku májového a júnového zatvorenia prevádzok, úroveň predchádzajúcich rokov však nedosiahlo kúpalisko ani v júli a auguste.       

Primátor Štúrova predpokladá, že obmedzenia a ťažkosti čakajú turizmus aj v budúcom roku. „Napriek mnohým negatívnym vplyvom však verím, že Vadaš je pripravený zdolať všetky výzvy, ktoré sa dajú očakávať v priebehu budúceho roka,“ domnieva sa Szabó.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
ZMOS spracoval newsletter k PPP v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci analytickej štúdie venovanej alternatívnemu financovaniu municipálneho rozvoja zameralo na rôzne formy získania financií pre mestá a obce.
viac
19.10.2020
Poslanci schválili prijatie finančnej výpomoci vo výške 200 000 eur
Mestské zastupiteľstvo vo Vrábľoch schválilo prijatie návratnej finančnej výpomoci poskytovanej v roku 2020 zo štátnych finančných aktív.
viac
11.11.2020
Mesto zakladá vlastnú OOCR Štúrovo-Parkan
Mestské zastupiteľstvo v Štúrove na utorkovom zasadnutí schválilo návrh založenia vlastnej Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Štúrovo-Parkan. Zakladajúcimi členmi budú mesto Štúrovo a mestský podnik Vadaš.
viac
17.12.2020
Prevádzky v sektore cestovného ruchu už môžu posielať žiadosti o príspevok
Na portáli Slovensko.sk je sprístupnený formulár, cez ktorý môžu oprávnení žiadatelia požiadať o peniaze zo schémy pomoci. Po podaní žiadosti má Ministerstvo dopravy a výstavby SR 30 dní na ich vyhodnotenie a spracovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %