Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.11.2021 08:05

Prezidentka rokovala v Glasgowe o klíme s princom Charlesom


KK52 Glasgow - Britský princ Charles a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa zdravia pred stretnutím na klimatickom summite COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021. V Glasgowe sa v nedeľu oficiálne začal klimatický summit OSN COP26, ktorý potrvá do 12. novembra. FOTO TASR/AP


Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v rámci klimatickej konferencie v škótskom Glasgowe stretla s britským princom Charlesom, s ktorým diskutovala o opatreniach na ochranu klímy. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.


Čaputová s princom Charlesom diskutovala o tom, ako Slovensko a Spojené kráľovstvo prispievajú k ochrane klímy, aj o tom, že naliehavosť klimatickej krízy pociťujú najmä mladí ľudia. Zároveň sa zhodli, že potreba ochrany klímy nepredstavuje iba náklady, ale môže byť spojená aj s veľkými ekonomickými príležitosťami.      

Prezidentka okrem toho na svojom účte na Instagrame oznámila, že sa na glasgowskej konferencii stretla aj s viacerými ďalšími svetovými lídrami a osobnosťami.       

Rozlúčila sa napríklad s dosluhujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej poďakovala za jej dlhoročné pôsobenie v politike. Hovorila aj so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, pričom vyjadrila potešenie, že EÚ oznámila klimatické ciele, ktoré patria medzi tie najambicióznejšie.       

Čaputovú potešilo aj stretnutie s britským prírodovedcom Davidom Attenboroughom, ktorého dokumenty podľa jej slov výrazne ovplyvnili naše nazeranie na prírodu.       

S islandskou premiérkou Katrín Jakobsdóttir diskutovala prezidentka o tom, ako môže byť Island pre SR vzorom v transformácii na tzv. zelenú ekonomiku.       

Čaputová odcestovala do Škótska v nedeľu (31. 10.) popoludní bežnou komerčnou linkou, s prejavom na konferencii vystúpi v utorok (2. 11.).      

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe, známa aj pod skratkou COP26, sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015. Dvojtýždňové podujatie odštartovalo Ffrum svetových lídrov, ktoré sa koná 1. a 2. novembra. V týchto dňoch bude Prezidentský palác v Bratislave večer osvetlený symbolicky nazeleno.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2021
Stretnutie ZMOS a ÚMS s prezidentkou kvôli stavebnej legislatíve
Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 27. mája 2021 stretla s predstaviteľmi Zduženia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) a Únie miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s pripravovanou stavebnou legislatívou.
viac
02.11.2021
Prezidentka: Planéte hrozí nezvratná devastácia, samit OSN je rozhodujúci
Prezidentka Z. Čaputová vystúpila na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe, ktorú označila za rozhodujúcu pre budúcnosť planéty. Varovala, že politici zatiaľ nedokázali prijať účinné opatrenia, ktoré by zvrátili prehlbujúcu sa klimatickú krízu. Podľa prezidentky hrozí Zemi "nezvratná devastácia".
viac
03.11.2021
MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.
viac
18.01.2022
Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú
Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas pondelkového prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia samosprávnych krajov SK8.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %