Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.02.2021 11:20

Prešovčania sa o vývoze odpadu môžu dozvedieť prostredníctvom aplikácie


Ilustračná snímka: (MP Prešov).


Obyvatelia rodinných domov v Prešove sa po novom môžu elektronicky dozvedieť, kedy im odvezú odpad. Technické služby mesta Prešov (TSmP) zverejnili na svojej webstránke kalendár, v ktorom nájdu harmonogram vývozu počas celého roka.


Využiť môžu aj aplikáciu v smartfóne, ktorá ich na daný termín upozorní.

Obyvatelia sídlisk to majú podľa Ingrid Mihaľovej z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP jednoduché, vytriedený odpad vhodia do špeciálnych nádob. Majitelia rodinných domov jednotlivé komodity zbierajú do farebných plastových vriec. Tie sú vyvážané v rámci zberových dní pre každú komoditu osobitne. Vrecia musia obyvatelia ráno v deň vývozu vyložiť pred svoj dom. Vývoz triedeného odpadu si v domácnosti vyžaduje istú logistiku a prehľad, kedy sa čo vyváža.

Triedenie obyvateľom uľahčí po novom kalendár, ktorý nájdu na webovej stránke www.tsmp.sk v časti Kalendár triedeného zberu v IBV 2021. V ňom si môžu vyhľadať svoju ulicu a nájsť kompletný harmonogram vývozu triedeného odpadu na celý rok.

„Ešte väčším pomocníkom je elektronický kalendár pre smartfóny, ktorý po stiahnutí na pripravovaný odvoz konkrétnej komodity upozorňuje v kalendári mobilu. Nemali by ste tak na vývoz odpadu zabudnúť,” priblížila Mihaľová. Elektronický kalendár je dostupný pre operačné systémy Android a iOS, pričom na webstránke ľudia nájdu aj návody na inštaláciu do všetkých mobilných zariadení vrátane videonávodov.

„Samozrejme, sú tam aj základné informácie, ako triediť odpad v domácnosti, čo znamenajú jednotlivé symboly a ktorý odpad kam patrí. Koho to zaujíma, nájde tam aj harmonogram vývozu triedeného odpadu na sídliskách,” doplnila Mihaľová.

Podiel triedeného odpadu v Prešove podľa jej slov postupne rastie. TSmP vlani vyzbierali z domácností spolu takmer 3400 ton triedených komodít – papiera, skla, plastov, viacvrstvových kombinovaných obalov a kovových obalov. Viac ako tretinu z toho objemu, 1200 ton, predstavovali plasty.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Prešov získal financie na kúpu techniky na zvoz a spracovanie bioodpadu
Prešovská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP, a.s.) bola úspešná pri podávaní projektu zo zdrojov EÚ. Z operačného programu Kvalita životného prostredia tak mesto získalo finančné prostriedky vo výške takmer 830 000 eur.
viac
24.08.2017
Na prešovských uliciach pribudlo 50 nových kontajnerov
Na prešovských uliciach pribudlo 50 kusov kontajnerov na triedený zber plastov. Mesto upozorňuje občanov, že zvýšiť efektívnosť separácie môžu tiež tým, že nenechajú odvážať „vzduch“.
viac
10.12.2020
Výzva úradu geodézie k aplikácii „Zoznam stavieb“
Združenie miest a obcí Slovenska obdržalo požiadavku na tlmočenie informácie Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky v súvislosti s doplnení informácií do aplikácie „Zoznam stavieb“.
viac
06.05.2022
Mesto bude k odpadu z rodinných domov pristupovať striktne
Mesto Vranov nad Topľou bude od pondelka 9. mája pristupovať k odpadu vyprodukovanému domácnosťami v rodinných domoch striktne. Vyvážať smeti bude len z nálepkou označených zberných nádob.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %