Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.05.2022 04:30

Mesto bude k odpadu z rodinných domov pristupovať striktne


Ilustračná snímka


Mesto Vranov nad Topľou bude od pondelka 9. mája pristupovať k odpadu vyprodukovanému domácnosťami v rodinných domoch striktne. Vyvážať smeti bude len z nálepkou označených zberných nádob.


Dôvodom je ekonomické i ekologické hľadisko, uviedla pre TASR hovorkyňa mestského úradu (MsÚ) Eva Fedorňaková. "Základným dôvodom je neserióznosť vlastníkov a nájomcov rodinných domov. Kontrolami bolo zistené, že namiesto jednej nádoby pridelenej mestom, boli v čase vývozu vyložené dve a viaceré nádoby, dokonca druhá a niekedy aj tretia nádoba bola väčšieho objemu," priblížila s tým, že manipulačné náklady a poplatok za uloženie odpadu na skládke z týchto "čiernych" nádob predstavujú pre mesto dlhodobo nezanedbateľnú sumu. Pripomenula, že v súlade s mestským všeobecne záväzným nariadením (VZN) o odpadoch má na zbernú nádobu väčšiu ako 120 litrov, prípadne ďalšiu nádobu, nárok len rodina so šesť a viac členmi domácnosti. V opačnom prípade ide podľa nej o porušenie tohto VZN.       

"Čím menej odpadu skončí v zberných nádobách na zmesový odpad, pri predpokladanej vyššej miere separácie, tým je nižší poplatok za uloženie odpadu na skládke," doplnila Fedorňáková druhý z dôvodov, prečo mesto v uplynulých mesiacoch zrealizovalo pasportizáciu zberných nádob na komunálny odpad pri rodinných domoch.       

Počas pasportizácie zamestnanci oddelenia životného prostredia MsÚ nálepkou neoznačili len tie nádoby, ktoré neboli sprístupnené, nachádzali sa pred domom neoznačenom súpisným číslom alebo mali väčší objem, ako mesto eviduje v evidencii poplatku za komunálne odpady. Obyvatelia, ktorí svoje nádoby nemohli nechať označiť z objektívnych dôvodov, alebo ktorí si po pasportizácii zaobstarali zbernú nádobu so správnym objemom, môžu o ich označenie požiadať individuálne. "Upozorňujeme, že manipulácia s nálepkami bude považovaná za priestupok, pri ktorom je možné udeliť pokutu až do výšky 1500 eur," doplnila Fedorňáková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
07.12.2020
Vrecový zber separovaného odpadu z domov rozšíria do ďalších lokalít
Zber a odvoz vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom na budúci rok postupne zavedú aj do ďalších bratislavských mestských častí.
viac
08.01.2021
V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu
V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.
viac
19.02.2021
Prešovčania sa o vývoze odpadu môžu dozvedieť prostredníctvom aplikácie
Obyvatelia rodinných domov v Prešove sa po novom môžu elektronicky dozvedieť, kedy im odvezú odpad. Technické služby mesta Prešov (TSmP) zverejnili na svojej webstránke kalendár, v ktorom nájdu harmonogram vývozu počas celého roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %