Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
15.07.2024 12:00

Prehliadku hradu opäť spestrí rozprávka, tentoraz o knihovníkovi


Obnovený Palác Lubomírských (na snímke), ktorý je súčasťou hradu v Starej Ľubovni, vo štvrtok slávnostne skolaudovali. Prešovský samosprávny kraj (PSK) preinvestoval počas troch rokov na tejto pamiatke takmer 1,9 milióna eur. Stará Ľubovňa, 25. júna 2020 Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová


Prehliadku hradu Ľubovňa opäť spestrí rozprávka s pesničkami. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade v Starej Ľubovni Eva Kollárová TASR informovala, že "Tajomstvo Veľkého knihovníka" ponúkne počas nasledujúceho týždňa zábavu i poučenie.


"Hercov a štáb novej vianočnej rozprávky Čarovné jablko vystriedajú na nádvoriach hradu Ľubovňa, kde sa donedávna točila, mladí divadelníci. Príbeh pre aktuálny 18. ročník opäť napísal scenárista a režisér Peter Karpinský," uviedla Kollárová.         

Hlavnými hrdinkami sú Anička a Sára, ktoré nerady čítajú a ich odpor spôsobí, že do knižnice privolajú zlých "knihožrútov". Tí spôsobia chaos a unesú knihovníčku. Dievčatá sa ju rozhodnú zachrániť a pri svojej ceste prechádzajú troma krajinami. "V prvej sa poplietli známe rozprávky, druhá krajina je celá princeznovská a v poslednej sa zas stretli postavy z kníh pre mládež. To, či sa podarí Aničke a Sáre zachrániť unesenú pani knihovníčku a znova nastoliť poriadok v literárnych príbehoch, sa návštevníci dozvedia práve v hradnom muzikáli. Ten divadelníci odohrajú od pondelka (15. 7.) do nedele (21. 7.) štyrikrát denne na hradných nádvoriach, v prípade nepriaznivého počasia v renesančnom paláci," upozornila Kollárová.         

V rozprávke hrá 35 hercov, súčasní i bývalí žiaci tamojšej Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča, študenti Prešovskej univerzity a ďalší kolegovia z Košíc či Spišskej Novej Vsi. Autorom rozprávok a zároveň režisérom je od začiatku Peter Karpinský. Súčasťou rozprávkového týždňa bude aj prezentácia jeho najnovšej knihy Chlapec menom Konštantín. V rámci rozprávky vzniklo aj päť nových piesní, ktoré spolu s Kollárovou pripravili Adam Kollár a Daniel Lazorčák a naspievali ich účinkujúci herci. Autorkami tanečných choreografií sú Jana Konkoľová a Katarína Melcherová, pod scénografiu sa podpísali Kristína Lazorčáková a Lukáš Popadič.         

Kollárová dodala, že stredajšie (17. 7.) predstavenie o 17.00 h bude venované pamiatke troch dievčat - Lucke, Sofii a Katke, ktoré tragicky zahynuli pri Spišskej Kapitule. Sofia a Lucka boli totiž členkami divadelného kolektívu. "Vo štvrtok 18. júla o 19.30 h je v Kine Tatra v Starej Ľubovni pripravený aj spomienkový večer na dievčatá," upozornila Kollárová.         

Cieľom divadelných predstavení je od začiatku najmä zatraktívniť a spestriť prehliadku hradu. Prvá rozprávka bola v roku 2006 venovaná Móricovi Beňovskému, tá posledná vlani rozprávala príbeh o "Železníkovi".

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
V drevenom kostolíku v skanzene bude liturgia v staroslovienčine
V drevenom kostolíku v skanzene pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni sa bude v piatok 6. januára slúžiť Trojkráľová liturgia v najstaršom slovanskom jazyku - staroslovienčine. Začne sa o 13. hodine.
viac
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
17.07.2018
Hrad ožil rozprávkou s pesničkami Dlhý, Široký a Bystrozraký
V poradí svoj 12. ročník začala v pondelok (16. 7.) písať obľúbená rozprávka s pesničkami na hrade Ľubovňa. Tentoraz si scenárista, režisér a autor niekoľkých detských knižiek Peter Karpinský, ktorý je s podujatím spätý od jeho vzniku, vybral ako predlohu známu rozprávku Dlhý, Široký a Bystrozraký.
viac
13.09.2019
S letnou turistickou sezónou sú na hrade veľmi spokojní
Čísla návštevnosti Hradu Ľubovňa a skanzenu pod ním rastú aj v tomto roku. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že veľmi pozitívne hodnotia aj hlavnú turistickú sezónu, ktorá bola tento rok venovaná ženám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %