Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.07.2017 12:39

Predstavitelia ZMO Liptova bojujú za modernizáciu železnice


Ilustračná snímka


Iniciatívu za začatie realizácie projektu modernizácie železničnej trate Paludza – Liptovský Hrádok začalo vyvíjať aj Združenie miest a obcí Liptova. Primátori a starostovia jednomyseľne odmietajú zaradenie tohto úseku do náhradných projektov, teda pozastavenie modernizácie trate v dotknutom úseku.


„Prijali sme uznesenie, podľa ktorého máme požiadať ministra dopravy o to, aby sa rýchlo spustil projekt posudzovania vplyvov na životné prostredie, a to v úseku Paludza – Liptovský Hrádok,“ vysvetlil požiadavku primátorov a starostov Liptova predseda Združenia miest a obcí Liptova a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Proces posudzovania vplyvov na životné prostredie modernizácie železničnej trate by totiž po novom nemal posudzovať len úsek Paludza – Liptovský Hrádok, ale až trať po Lučivnú. „To by však znamenalo oddialenie celého projektu minimálne o tri roky a definitívny koniec, pretože potom už nebudú k dispozícii peniaze z prostriedkov Európskej únie. Preto bojujeme za odstránenie požiadavky robiť EIA na celý úsek po Lučivnú a žiadame, aby sa robila len na úsek Paludza – Liptovský Hrádok, aby sme umožnili prekládku trate,“ vysvetlil predseda ZMO Liptova.

 Modernizáciu trate potrebujú aj starostovia okolitých obcí

Predstavitelia združenia sa jednomyseľne zhodli v tom, že modernizáciu trate aj s plánovanou prekládkou železnice potrebujú. „Pre našu obec je dôležité, že sa má v rámci modernizácie vybudovať železničná zastávka, ktorá v Porube nikdy nebola a komunikácia, ktorá spojí Demänovú s Liptovským Jánom, čo pomôže hlavne rozvoju turizmu v celej lokalite,“ priblížil potreby rozvoja dopravnej infraštruktúry starosta Závažnej Poruby Pavel Beťko. Primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger poznamenal, že doprava v Liptove je veľmi komplikovaná a práve modernizácia železnice by zlepšila dopravnú dostupnosť. „Veľmi dôležité sú hlavne cestné prepojenia, ktoré by dopravnú dostupnosť v celom Liptove maximálne zlepšili.“

 Prekládka by odľahčila aj dopravu v centre mesta

Prekládka železnice by priniesla vznik troch cestných ťahov cez Liptovský Mikuláš, čo by zásadne odľahčilo dopravu v meste. Z pôvodnej cesty I/18 by sa stal mestský bulvár, pretože autá by mohli využívať ďalšie dve komunikácie, ktoré by prekládkou vznikli – trasu z Demänovej popri železnici do Okoličného s možným následným napojením na Stošice a z Demänovej na Benice. Tretia trasa by viedla po telese terajšej železnice smerom do Liptovského Hrádku. „Ak sa prekládka trate neuskutoční, tak sa tu zadusíme dopravou, pretože jedinou hlavnou dopravnou tepnou zostane naďalej osemnástka. Po nej už dnes chodí viac ako 22-tisíc áut denne, nechcem si ani predstaviť napríklad rok 2025, budúcnosť dopravnej infraštruktúry bude v Mikuláši veľmi čierna. Preto vyvinieme všetko úsilie, aby sa preloženie železnice uskutočnilo,“ zdôraznil predseda ZMOL. J. Blcháč nevylúčil, že nevylúčil, že v krajnej núdzi budú proti pozastaveniu prekládky trate protestovať aj formou blokovania cestnej dopravy. Predstavitelia ZMOL aj takto zvažujú upozorniť na problém, ktorý sa v Liptovskom Mikuláši v blízkej budúcnosti môže stať každodennou realitou.

Obecné noviny č. 25-26/2017

 

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2017
Predstavitelia ZMOL-u bojujú za modernizáciu železnice
Iniciatívu za začatie realizácie projektu modernizácie železničnej trate v úseku Paludza – Liptovský Hrádok začalo vyvíjať aj Združenie miest a obcí Liptova.
viac
04.06.2018
Návštevníci mesta si budú môcť bezplatne zapožičať bicykle
Spojenie športovej aktivity so spoznávaním okolia Liptovského Hrádku by od leta mala zabezpečiť bezplatná požičovňa bicyklov. Miestni mestskí policajti prišli s nápadom spojazdniť staršie nevyužívané bicykle a sprístupniť ich každému, kto bude mať záujem zatraktívniť si svoj pobyt na Liptove.
viac
30.07.2019
Liptovský Hrádok získal 117-tis. eur pre základné školy
Skvalitnenie materiálno-technickej základne čaká dve základné školy (ZŠ) v Liptovskom Hrádku. Financie na vylepšenia vo výške 117.000 eur získalo mesto z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Samospráva o tom informovala na oficiálnej webovej stránke.
viac
06.07.2021
Mesto Liptovský Hrádok získalo na rekonštrukciu školy 24 791 eur
Sumu 24 791 eur získalo mesto Liptovský Hrádok pre Základnú školu s materskou školou J. D. Matejovie v rámci výzvy „Modernejšia škola".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %