Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
26.10.2023 11:00

Predseda ZMOS Jozef Božik: Viaceré mestá a obce v SR budú zvyšovať miestne dane


Predseda ZMOS Jozef Božik


Viaceré mestá a obce na Slovensku budú od budúceho roka zvyšovať miestne dane a poplatky. Pre TASR to potvrdil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Partizánskeho Jozef Božik s tým, že pôjde o značnú časť.


„Je pravdou, že viaceré mestá a obce zvyšovali dane už minulý rok, takže tie nebudú zvyšovať. Ale tie, ktoré nezvyšovali v minulom roku, tak budú musieť," uviedol Jozef Božik.

Podotkol, že samosprávy, ktoré v uplynulom období nezvyšovali dane a poplatky, nemali napríklad tesne po voľbách podporu v zastupiteľstve. „Zároveň očakávali, že im štát výraznejšie pomôže," dodal.

Mestá a obce sú podľa slov predsedu ZMOS nútené zvyšovať dane a poplatky, keďže im stále chýbajú financie, ktoré im vláda "zobrala". „Plus čelia obrovským nárastom výdavkov. My sme museli v tomto roku dva razy zvyšovať platy všetkým zamestnancom, či mali vzdelanie pedagogické alebo nepedagogické," ozrejmil Jozef Božik.

Priblížil, že z rozhodnutia štátu museli zvyšovať mzdy všetkým zamestnancom, ktorí sú v pôsobnosti obcí a miest. Na zvyšovaní daní sa podľa jeho slov tiež podieľa obrovská inflácia.

„Toto všetko je veľmi negatívny mix opatrení, ktoré spôsobili, že samospráva sa dostala do najťažších problémov od vzniku Slovenska," upozornil. Od štátu podľa neho samosprávy očakávajú, že kompenzácie výpadkov financií, pre rozhodnutia bývalej vlády, budú väčšie.

Autor: (Zdroj: TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
ZMOS spracoval newsletter k PPP v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci analytickej štúdie venovanej alternatívnemu financovaniu municipálneho rozvoja zameralo na rôzne formy získania financií pre mestá a obce.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
04.11.2021
ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %