Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.04.2021 12:20

Pre vtáčiu chrípku v Malinove prijímajú opatrenia Vajnory i Biskupice


Snímka zdroj: (tasr).


Bratislavské mestské časti Vajnory a Podunajské Biskupice prijali opatrenia v súvislosti s nedávnym výskytom vtáčej chrípky v súkromnom chove hydiny v obci Malinovo v Seneckom okrese.


Miestne úrady aktuálne realizujú súpis všetkých chovov hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí. Chovateľov zároveň vyzvali, aby zabezpečili zvýšenú biologickú bezpečnosť a zamedzili kontaktu svojho chovu s voľne žijúcimi vtákmi.

„Miestny úrad vykoná aktualizáciu súpisu všetkých chovov hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí vrátane približných počtov chovaného vtáctva,” uviedla mestská časť Vajnory. Okrem iného žiada miestnych chovateľov, aby na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) v Bratislave nahlasovali akékoľvek príznaky vtáčej chrípky u hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí. Obyvateľov vyzvala mestská časť, aby v prípade, ak nájdu uhynutého voľne žijúceho vtáka, to oznámili na miestnom úrade. Podunajské Biskupice vyzvali obyvateľov, aby do piatka (30. 4.) nahlásili druh a počet hydiny či vtákov, ktoré chovajú.

Majiteľka hydiny v Malinove oznámila v apríli zvýšený úhyn nosníc kury domácej vo svojom nekomerčnom chove. Inšpektori preto vykonali klinické vyšetrenie chovu. „Nosnice vykazovali apatiu, zníženú aktivitu, znížený príjem krmiva, celkovú slabosť a hnačku,” uviedla RVPS Senec. Veterinári odobrali vzorky uhynutej hydiny a poslali ich do laboratória, kde sa vyšetrením potvrdila pozitivita na vírus vtáčej chrípky H5N1.

RVPS vymedzila ochranné pásmo pre obce Malinovo, Zálesie a Most pri Bratislave a pásmo dohľadu pre obce v ich okolí. Pre dotknuté samosprávy, chovateľov či miestnych poľovníkov nariadila opatrenia na zamedzenie šíreniu vtáčej chrípky.

Choroba sa môže v chove hydiny či vtákov prejaviť poklesom príjmu krmiva a vody, poklesom produkcie vajec, zvýšenou úmrtnosťou, výtokom z očí či zobáka, hnačkou či ospalosťou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Petržalka prijíma opatrenia v súvislosti s potvrdením vtáčej chrípky v Dúbravke
Na základe nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava – mesto prijíma aj Petržalka opatrenia v súvislosti so zistením vtáčej chrípky na území mestskej časti Dúbravka. Petržalka spadá do pásma dohľadu, čo je vzdialenosť do 10 km od ohniska nákazy.
viac
09.10.2019
V Podunajských Biskupiciach vysadili 200 nových stromov
V bratislavských Podunajských Biskupiciach vysadili na ulici Padlých hrdinov, Biskupická a Komárovská dobrovoľníci 200 nových stromov. Majú prispieť ku skvalitneniu životného prostredia v mestskej časti Podunajské Biskupice.
viac
27.01.2020
V zoo Bojnice potvrdili výskyt vtáčej chrípky
V Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach potvrdili výskyt vtáčej chrípky u kačice a lyžičiara.
viac
18.10.2023
Elektronizácia v Podunajských Biskupiciach postúpi na vyššiu úroveň
Podunajské Biskupice sú mestskou časťou Bratislavy, ktorá sa rozhodla na elektronizáciu využiť jedinečné riešenie – systém DCOM, ktorý je prostredníctvom projektu financovaný z eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %