Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.02.2022 08:00

Pre obnovu hlavnej stanice vyhlásia architektonickú súťaž


Na snímke zľava primátor mesta Bratislava Matúš Vallo, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) a generálny riaditeľ ŽSR Miroslav Havrila počas tlačovej konferencie na tému Rozvoj hlavnej stanice v Bratislave a jej priľahlého územia 8. februára pred hlavnou stanicou v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Pre obnovu hlavnej železničnej stanice v Bratislave a jej priľahlého okolia vyhlásia medzinárodnú architektonickú súťaž.


Oznámil to minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), primátor Bratislavy Matúš Vallo a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky Miloslav Havrila, ktorí v utorok spoločne podpísali memorandum.

Minister ohlásil, že pôjde o dlhodobý zámer, ktorý počíta s komplexnou obnovou nielen budovy stanice, ale aj priľahlého okolia. To, v akom stave je aktuálne stanica, je podľa neho dôsledkom, že štát nemal a nikdy ani mať nebude peniaze na tak komplexnú rekonštrukciu. "Sme odsúdení na spoluprácu medzi ŽSR, mestom, ministerstvom dopravy a súkromným investorom," podotkol.

Chcú preto pripraviť projekt tak, aby bol zaujímavý pre súkromného investora, ktorý bude ochotný zainvestovať do celého územia, vrátane obnovy hlavnej stanice. "Historická časť budovy by mala ostať, ale všetko ostatné je na riešenie a návrh samotnej štúdie a architektov. Musí to však dávať aj biznisový zmysel," priblížil šéf rezortu dopravy. Presný termín, kedy k premene dôjde, nevedel povedať. Podľa neho ide o dlhodobý cieľ.

Hlavná stanica a jej priľahlé územie podľa Valla nezodpovedá kvalitnému verejnému priestoru a tak významný objekt si zaslúži prestavbu hodnú 21. storočia. "Podpísali sme preto memorandum o tom, že spolu so ŽSR a ministerstvom začneme chystať medzinárodnú architektonickú súťaž na rekonštrukciu stanice a jej okolia. O tomto zámere tak už nebudeme len hovoriť, ale reálne na tom pracovať," povedal Vallo. Verí, že do konca roka bude súťaž vyhlásená.

Ešte predtým však bude podľa neho potrebné obstarať urbanistickú, ekonomickú či dopravnú štúdiu. "Od odborníkov budeme chcieť, aby sa na územie pozreli aj zo širšej perspektívy, bude to územie ohraničené Pražskou, Šancovou a Žabotovou ulicou. Cieľom je poznať najlepšie riešenie z hľadiska architektúry i dopravy," povedal primátor.

Priznal, že do realizácie víťazného návrhu ubehnú roky. Hlavné mesto je však pripravené zveľadiť priestor pred stanicou už teraz. V pláne má niekoľko vylepšení, ktoré rátajú s doplnením zelene, obnovou osvetlenia či so skultúrnením mobiliáru. Šéf ŽSR verí, že podpisom memoranda sa vytvorila cesta na prípravu a následnú realizáciu obnovy stanice a jej okolia tak, aby zodpovedala 21. storočiu. "Verím, že sa to podarí," povedal Havrila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2020
Žilina vyhlásila súťaž na revitalizáciu Bulváru
Mesto Žilina vyhlásilo urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž, ktorej cieľom je nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru na Bulvári.
viac
22.03.2021
Na námestí pred Hlavnou stanicou vymenili tucet stromov
Na námestí pred bratislavskou Hlavnou stanicou v sobotu prišlo k obmene stromov. Magistrát vymenil 12 starých brestovcov za nové dreviny príbuzného druhu.
viac
27.07.2021
Rybník v Devínskej N. Vsi by sa mohol opäť využívať koncom leta
Viacúčelová vodná nádrž "Mláka" na Mlynskej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi by sa mohla začať využívať koncom leta. Také sú odhady mestskej časti.
viac
19.04.2022
Staré Mesto bude o parkovacom systéme PAAS rokovať koncom apríla
Celomestskou parkovacou politikou v bratislavskom Starom Meste by sa mali miestni poslanci zaoberať na mimoriadnom rokovaní. Naplánované je na koniec apríla. Uviedol to hovorca Starého Mesta Matej Števove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %