Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.03.2022 12:35

Pre budúcu električku v Petržalke pokračujú v odstraňovaní ornice


Snímka zdroj: (FB / Bratislava – hlavné mesto SR).


V rámci výstavby predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke bola v uplynulom období odstránená z viacerých nespevnených plôch koridoru budúcej trate vrchná vrstva pôdy, tzv. ornica.


Jej odstránenie je potrebné pre položenie konštrukcie električkovej trate. Ornica je postupne odstraňovaná po celej budúcej trase. Na sociálnej sieti o tom informuje hlavné mesto.

"Práce je potrebné realizovať pre to, aby sme mohli v týchto miestach položiť samotnú konštrukciu električkovej trate, čomu budú predchádzať zemné práce podľa potreby terénu, napríklad vytvorenie násypov, výkopové práce alebo prekládky sietí," približuje bratislavský magistrát.

Celkový rozsah odhumusovanej plochy je 61 750 štvorcových metrov, hrúbka je v priemere desať centimetrov. Získaná zemina bude neskôr opätovne použitá, a to pri zatrávňovaní a výsadbe v okolí. O ďalších prácach bude mesto priebežne informovať.

Novú električkovú trať v Petržalke má postaviť vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka. Hlavné mesto so zhotoviteľom podpísalo zmluvu za 74,58 milióna eur bez DPH. Stavebné práce majú prebiehať súčasne na viacerých stavebných objektoch pozdĺž celého úseku novej trate. Vedenie hlavného mesta verí, že električka bude novou traťou jazdiť do konca roka 2023.

Budúca električková trať v Petržalke bude nadväzovať na jej prvú etapu Jesenského – Jungmannova, v rámci ktorej sa kompletne rekonštruoval aj Starý most. Trasa električky sa predĺži o 3,9 kilometra, od súčasnej konečnej zastávky Jungmannova po novú konečnú zastávku Janíkov dvor. Nový úsek bude mať celkovo sedem zastávok, predovšetkým v blízkosti dôležitých dopravných uzlov. Pôjde o zastávky, ako Chorvátske rameno, Gessayova, Zrkadlový háj, Stred, Veľký Draždiak, Lietavská a Janíkov dvor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2018
Na dobudovaní električkovej trate do Petržalky hlavné mesto intenzívne pracuje
Druhá etapa električkovej trate do Petržalky je obrovský projekt, ktorý patrí medzi priority hlavného mesta. Predĺženie električkovej trate až po Janíkov dvor vo veľkej miere odbremení súčasnú dopravnú situáciu v jednej z najväčších mestských častí, v Petržalke.
viac
02.10.2020
Práce na rekonštrukcii Dúbravsko-Karloveskej radiály sa blížia k záveru
Obyvatelia bratislavských mestských častí Karlova Ves a Dúbravka sa čoskoro dočkajú plnohodnotného električkového spojenia s centrom.
viac
02.09.2022
Práce na Chorvátskom ramene pre električku v Petržalke nenarušia ekosystém
Aktuálne práce na Chorvátskom ramene pri Námestí hraničiarov v bratislavskej Petržalke súvisiace s výstavbou druhej etapy električkovej trate by miestny ekosystém ohroziť nemali.
viac
09.09.2022
Mesto avizuje postupné zintenzívnenie prác na električke v Petržalke
Hlavné mesto avizuje postupné zintenzívnenie prác na výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %