Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
04.09.2024 01:10

PPA schválila mestským lesom dotácie na tri projekty


Ilustračná snímka, zdroj: Mesto Spišská Belá


Lesy mesta Spišská Belá získali dotáciu z Pôdohospodárskej platobnej agentúry na tri projekty v celkovej výške viac ako 700-tis eur. Mesto na svojom webe informovalo, že spoločnosť sa zapojila do troch výziev v rámci PRV. Jednotlivé opatrenia budú realizovať postupne do budúceho roka.


Prvým projektom je rekonštrukcia lesnej dopravnej siete v katastrálnych územiach obcí Tatranská Lomnica a Lendak. V rámci neho na 15 lesných cestách a zvážniciach v celkovej dĺžke 7,4 kilometra vymenia opotrebované a neúčinné cestné odrážky osadené do lesných ciest. Tie slúžia na odvedenie povrchovej a dažďovej vody do okolitého terénu resp. prírodných rigolov. "Taktiež dôjde k osadeniu odrážok na nových miestach, kde pri vyššej intenzite dažďa dochádza k nedostatočnému odvedeniu vody. Súčasťou projektu sú aj nové menšie priepusty a obnova existujúcich drevených priepustov v miestach, kde dochádza ku kríženiu lesných ciest," priblížilo mesto s tým, že celkový rozpočet projektu je viac ako 205.000 eur. Z tejto čiastky 164.000 eur tvorí príspevok z fondov Európskej únie a zvyšok hradí mesto zo svojho rozpočtu.        

Hlavným cieľom ďalšieho schváleného projektu je obnova produkčného potenciálu lesov a posilnenie ich ekologickej a sociálnej hodnoty. Je zameraný predovšetkým na obnovu lesa a zabezpečenie jeho vývoja na kalamitných plochách vzniknutých najmä po negatívnom pôsobení abiotických škodlivých činiteľov a následnom nástupe biotických škodlivých činiteľov v posledných rokoch. V rámci tzv. lesopestovných opatrení sa vyčistí 29 hektárov lesa po ťažbe a na rovnakej ploche dôjde aj k umelej obnove na holine. Na ploche dvoch hektárov lesníci pomôžu aj pri prirodzenej obnove lesa. Cieľom je tiež ochrana mladých lesných porastov výžinom buriny a oplocovaním porastov proti zveri na území v celkovej rozlohe približne 680 hektárov. Pripravené sú aj ďalšie opatrenia zamerané na kontrolu a elimináciu škodlivých činiteľov, ako je napríklad kladenie lapákov, odkôrňovanie kmeňov či inštalácia feromónových lapačov a "odparníkov". V tomto prípade je schválený príspevok vo výške 450.000 eur.         

Posledný projekt je zameraný na dobudovanie a obnovu prvkov občianskej a poznávacej infraštruktúry na území mestských lesov mesta Spišská Belá. "Na existujúcej cyklotrase, náučnom chodníku a na turisticky vyhľadávaných miestach budú vytvorené nové oddychové miesta, edukačné tabule, studničky či smerové tabuľky pre lepšiu orientáciu v prírode. Vznikne aj stanovište lesnej pedagogiky, kde budú osadené vzdelávacie prvky súvisiace s prírodou," dodáva samospráva s tým, že schválený príspevok na tento zámer je vo výške 100.000 Eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
V miestnych lesoch chcú z európskych peňazí opraviť niekoľko ciest
V lesoch v okolí Spišskej Belej plánujú za peniaze z európskych fondov opraviť niekoľko lesných ciest.
viac
24.11.2017
Čiernu skládku odpadu pri vodnom toku Biela sa podarilo odstrániť
Nelegálnu skládku pri vodnom toku Biela v Spišskej Belej, ktorú mesto už dávnejšie evidovalo v blízkosti tzv. kamenného mosta, sa podarilo odstrániť.
viac
07.06.2023
Horáreň na Šarpanci obnovili, pribudla tam nová edukačná miestnosť
Budovu Lesov mesta Spišská Belá zrekonštruovali, má novú fasádu, parkovisko i vstup do administratívnej časti. V podkroví horárne v lokalite na Šarpanci zároveň vytvorili historicko-edukačnú miestnosť lesnej pedagogiky.
viac
20.05.2024
Mestské zastupiteľstvo schválilo rozdelenie dotácií za vyše 134-tis. eur
Mesto Čadca aj v tomto roku finančne podporí činnosť športových klubov a spoločenských združení na svojom území. Mestskí poslanci na minulotýždňovom rokovaní zastupiteľstva rozhodli o prerozdelení dotácií v celkovej výške 134.600 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %