Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
03.07.2017 12:40

Poznáte všetky možnosti internetového pripojenia vo vašej obci?


Mobilná aplikácia.


Pravdepodobne aj vám sa už stalo, keď volal obyvateľ vašej obce a chcel vedieť, aké sú v obci možnosti pevného pripojenia k internetu okrem toho operátora, ktorého služby aktuálne používa a nie je s nimi spokojný. Čo s tým?


V inom prípade sa vám mohlo stať, keď volajúci tvrdil, že na jeho adrese nie je možnosť pripojenia k internetu. Vtedy by pomohol nejaký jednoduchý nástroj, ktorý by vám ukázal všetky možnosti pevného pripojenia k internetu na konkrétnej adrese.

Takýto nástroj našťastie existuje. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pripravil v spolupráci s telekomunikačnými operátormi a neziskovou organizáciou nezávislú a nekomerčnú službu pre širokú verejnosť, prostredníctvom ktorej si záujemcovia môžu porovnať všetky ponuky poskytovateľov pevného širokopásmového prístupu k internetu vrátane doplnkových služieb, ktoré sú dostupné na nimi zadanej adrese. Aplikácia má ľahko zapamätateľnú adresu http://porovnavacinternetu.sk . Vďaka responzívnej grafike sa aplikácia dá lepšie zobraziť aj v tabletoch a mobiloch.

 Ako sa aplikácia používa?

Používanie aplikácie je bezplatné a zároveň veľmi jednoduché. Stačí zadať adresu, na ktorej chcete poznať možnosti pevného pripojenia k internetu. Aplikácia vyhľadá ponuku v priebehu krátkej chvíle. Ponuky sú zoradené vzostupne - od najnižšej priemernej mesačnej platby, ale môžete si zvoliť aj ďalšie možnosti filtrovania zobrazovaných údajov. Aplikácia obsahuje informácie o poplatkoch, ktoré si účtujú operátori a tieto sú pri každej ponuke započítané do tzv. „priemernej mesačnej platby počas doby 24 mesiacov“, na základe ktorej možno jednoduchým spôsobom porovnať ponuky s rôznou dobou viazanosti. Ak vás zaujme hneď niekoľko ponúk, označíte ich myšou v políčku porovnať a označené ponuky sa vám zoradia vedľa seba. Takto ich ľahšie vyhodnotíte. Porovnať môžete samostatné služby pripojenia k internetu alebo v balíčku s inými službami pre domácnosti, ako sú rozhlas a televízia. Nie je nič neobvyklé, že sa na Slovensku dlhodobo zdržiavajú študenti alebo manažéri z iných krajín. Pre prípad, že vo vašej obci bývajú študenti alebo zamestnanci zo zahraničia, ktorí neovládajú dobre slovenský jazyk, je pre nich k dispozícii anglická verzia aplikácie. Za správnosť a aktuálnosť údajov v ponukách zodpovedajú telekomunikační operátori. V prípade, že máte otázku, alebo chcete nahlásiť nepresnosť v ponuke niektorého z operátorov, môžete poslať správu správcovi aplikácie prostredníctvom „Upozornite na chybu“.

 Zmerajte si kvalitu internetového pripojenia

 Zrejme ste sa už stretli s tým, že obyvatelia vašej obce alebo mesta prejavili nespokojnosť s kvalitou internetového pripojenia. Na internete sú dostupné rôzne jednoduché merače rýchlosti. Odhliadnuc od faktu, že namerané hodnoty nie je možné použiť na uplatnenie si reklamácie u operátora, chýba informácia ako fungujú, resp. voči čomu merajú.

Na Slovensku donedávna chýbal merací nástroj vydaný nezávislou autoritou, ktorý by používateľovi umožnil komplexné testovanie kvality pevného a mobilného internetového pripojenia a prostredníctvom mapy následné porovnanie nameraných výsledkov s predchádzajúcimi meraniami a výsledkami iných používateľov. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) v spolupráci s rakúskou spoločnosťou nedávno spustil do pilotnej prevádzky merací systém MobilTest. Merací systém pozostáva z mobilnej aplikácie na testovanie aktuálnej kvality internetového pripojenia a ľahko zapamätateľného webového rozhrania www.meracinternetu.sk, ktoré uľahčuje vyhodnocovanie a porovnávanie výsledkov meraní zobrazením v PC používateľa.

Kde si môžem aplikáciu stiahnuť?

Ako to funguje?

Čo systém meria?

Merací systém MobilTest umožňuje testovať: rýchlosť sťahovania dát (od servera merania k užívateľovi), rýchlosť odosielania dát (od užívateľa k serveru merania), ping (odozvu, ktorá je zaujímavá napr. pre hráčov online hier), stratu paketov, transparentnosť pripojenia a intenzitu signálu (v závislosti od zariadenia a operačného systému). Aplikácia umožňuje synchronizovať výsledky testov, ktoré ste urobili z niekoľkých rôznych zariadení.

Čítajte v Obecných novinách č. 25-26/2017 na str. 4

 

 

Autor: Roman VAVRO, hovorca RÚ


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Mestá na hornom Zemplíne spúšťajú svoje mobilné aplikácie
S cieľom lepšej informovanosti verejnosti spustili mestá Humenné, Vranov nad Topľou a Medzilaborce mobilné informačné služby formou aplikácií. Samosprávy o tom informujú na svojich internetových stránkach.
viac
13.01.2021
V Šali pribudli nové zóny s bezplatným internetom
V Šali pribudli nové wifi zóny, v ktorých môže verejnosť bezplatne využívať vysokorýchlostný internet. Mesto na ich vybudovanie získalo financie z operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
viac
20.01.2021
Používanie dvojjazyčného názvu obce podľa zákona uvádza 569 samospráv
Zo 638 obcí so zastúpením národnostných menšín, ktorých sa týka povinnosť dvojjazyčného označovania názvu, má takéto označenie na dopravnej značke 569, teda 89 percent všetkých obcí.
viac
12.08.2023
WIFI pre teba
Obec Beluša nechala vybudovať bezdrôtové internetové pripojenie pre šesť nových lokalít, v ktorých to v obci komunitne žije. Vybrané miesta museli spĺňať technické predpoklady a finančnú dostupnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %