Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.01.2021 11:35

Používanie dvojjazyčného názvu obce podľa zákona uvádza 569 samospráv


Ilustračná snímka.


Zo 638 obcí so zastúpením národnostných menšín, ktorých sa týka povinnosť dvojjazyčného označovania názvu, má takéto označenie na dopravnej značke 569, teda 89 percent všetkých obcí.


Vyplýva to z piatej Správy o používaní jazykov národnostných menšín v SR. Dokument hodnotiaci stav aplikácie zákona a jakových práv národnostných menšín za obdobie 2019 - 2020 schválila minulý týždeň vláda.

Najväčšiu časť zvyšného podielu (osem percent) zaberajú obce, ktorých sa povinné ustanovenie zákona o dvojjazyčnom názve nepoužíva, keďže názov v štátnom i menšinovom jazyku je zhodný. V ďalších jednopercentných prípadoch sa v prieskume, ktorý robil Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, objavili obce, ktoré majú splnenú zákonnú povinnosť iba čiastočne alebo ju nemajú splnenú, prípadne neodpovedali v dotazníku.

K správnemu deliktu nezabezpečením označenia obce na dopravnej značke na začiatku a na konci obce v jazyku menšiny mohlo prísť podľa uvedených odpovedí v dotazníkovom prieskume v 11 prípadoch. „Ide o tri obce s maďarskou a jednu obec s ukrajinskou národnostnou menšinou, ktoré si nesplnili povinnosť, a o päť obcí s maďarskou a dve obce s rusínskou národnostnou menšinou, ktoré si ju splnili iba čiastočne,” spresnil úrad. „Z uvedeného vyplýva, že v tejto oblasti došlo k miernemu zlepšeniu,” dodal.

Materiál mapujúci aktuálny vývoj v oblasti inštitucionálneho zabezpečenia používania jazykov národnostných menšín, vnútroštátny legislatívny rámec i implementáciu medzinárodnoprávnych predpisov vychádza od roku 2012 v dvojročnom intervale. Aktuálna správa hodnotiaca obdobie rokov 2019 a 2020 konštatuje zlepšenie v oblasti aplikácie jazykových práv národnostných práv v úradom styku. V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami klesá počet správnych deliktov, naopak, stúpa počet prípadov, v ktorom sú využité nepovinné možnosti dané zákonom. Správa na druhej strane upozorňuje aj na pretrvávajúce rezervy v oblasti dostupnosti dvojjazyčných úradných formulárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Blíži sa termín predloženia Výkazu o dani z nehnuteľností za obdobie roku 2016
Do pozornosti dávame blížiaci sa termín predkladania údajov o dani z nehnuteľností, ktorý vyplýva z § 104 ods. 12 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad.
viac
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
19.07.2021
Skontrolujte svoju samosprávu vďaka MuMAP - aplikácii NKÚ
Interaktívna mapa Slovenska s aktuálnymi zisteniami Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v mestách a obciach je už viac ako rok dostupná pre širokú verejnosť vďaka aplikácii MuMAP (z anglického Municipalities on Map) na webe nku.gov.sk.
viac
07.11.2022
MŠVVŠ vyhlásilo výzvu na podporu výučby materinského jazyka národnostnej menšiny
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR na rok 2022 vyčlenilo účelové finančné prostriedky na financovanie rozvojových projektov zameraných na podporu výučby materinského jazyka národnostnej menšiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %