Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.07.2020 03:40

Poznáme držiteľov Inovačného ocenenia Žilinského kraja


Na snímke zástupcovia spoločnosti Be Lenka.


Župa ocenila inovačné nápady v kraji v rámci 13. ročníka súťaže Inovačné ocenenie Žilinského kraja. Prestížne ocenenie sa udeľuje v 2 kategóriách – Malé a stredné podniky a Regionálny rozvoj. Cenu si odniesli aj traja najlepší študenti, ktorí uspeli v rámci súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer.


Tento rok pre mimoriadnu situáciu okolo pandémie prebehlo oceňovanie potichu a nepredchádzala mu ani tradičná inovačná konferencia. „Ocenenie udeľujeme v ére koronavírusu, kedy sme mali príležitosť priamo sledovať inovačné aktivity. Na novú situáciu okamžite reagovali odborníci, vedci, podnikatelia, študenti a v krátkom čase našli východiská ako zabezpečiť služby a produkty, ktoré zrazu neboli dostupné. Zažili sme obdobie, ktoré nám ukázalo aké dôležité je venovať pozornosť a energiu  podpore talentov, ktoré sú okolo nás. Aby mali šancu rozvíjať sa a posúvať svoje jedinečné nápady dopredu, pretože nám pomáhajú riešiť krízové situácie a zlepšujú svet,“ povedala županka Erika Jurinová.

Pri tejto príležitosti župa vydala publikáciu Inovácia Žilinského kraja 2019. V nej predstavila deväť inšpiratívnych projektov, ktoré boli realizované v uplynulom roku, teda ešte pred koronakrízou. „Aj vďaka týmto projektom môžeme ukázať, že náš kraj má ľudí, ktorí sú vytrvalí a dokážu využívať svoj inovačný potenciál,“ uzavrela županka.

Víťazi súťaže boli kontaktovaní osobne. Získali plaketu pre víťaza a finančnú odmenu vo výške 2 000 eur. Výsledky boli zverejnené na webovej stránke a sociálnych sieťach Žilinskej župy.

Víťazom v kategórií Regionálny rozvoj sa stalo pomerne mladé lezecké centrum v Žiline LA SKALA, ktoré ako jediné na Slovensku poskytuje plnohodnotné podmienky na tréning ako aj súťaže porovnateľné s lezeckými centrami v zahraničí. Trénovať sa v ňom dá v troch disciplínach – speed (lezenie na rýchlosť), lead (lezenie na obtiažnosť) a bouldering (lezenie bez lana do výšky 4,5 m s mäkkým dopadiskom).

V kategórií Malé a stredné podniky uspela spoločnosť Be Lenka so svojou výrobou špeciálnej obuvi. V spolupráci s firmou Baťa a.s. rozvinula novú podrážku z termoplastu so špeciálnym tvarom. Podrážka zachováva štandardy barefoot – zero drop, flexibilitu a dizajn so širokou špičkou, ktorá chodidlu poskytuje maximálne pohodlie. Zvolený materiál lepšie izoluje teplo, menej sa odiera a preto je podrážka stála.

Žilinská župa slávnostne ocenila aj tri študentské podnikateľské zámery, ktoré sa zapojili do 10. ročníka súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer 2020. Z 34 prihlásených zámerov vybrala porota tri, ktoré si odniesli aj finančnú odmenu. Župa chce aj takouto cestou zvýšiť záujem mladých ľudí o vlastné podnikanie a posmeliť ich.

Zoznam ocenených študentov:

1. miesto - Samuel Klimík – študent Strednej priemyselnej školy stavebnej v Žiline s projektom „Výroba a predaj špeciálneho granulátu a jeho následné využitie do obrusných a ložných vrstiev vozovky“

2. miesto - Daniel Fečo – študent SOŠ Jozefa Robotníka v Žiline so zámerom „Fujara ako plnohodnotný hudobný nástroj“

3. miesto - Katarína Holániková - študentka SOŠ Poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline so zámerom „Slimáčia terapia – Limaxtherapy“.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
ŽSK nominuje významné osobnosti kraja
Opäť po roku ocení Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) významné osobnosti. Tipy na tohtoročných laureátov na najvyššie krajské ocenenie môže predkladať široká verejnosť do 31. augusta.
viac
03.11.2020
Verejnosť môže posielať nominácie na ocenenie Tvorivý čin roka
Mesto Šaľa aj tento rok vyhlásilo anketu Tvorivý čin roka. V rámci nej oceňuje jednotlivcov i kolektívy za ich prácu v oblasti kultúry.
viac
30.11.2020
Anketu Najlepší v cestovnom ruchu PSK prispôsobili koronakríze
Siedmy ročník ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020 vyhlásila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Tradičné kategórie tento rok nahradia len dve, reagujú tak na situáciu okolo nového koronavírusu.
viac
30.04.2021
Návrhy na ocenenie TTSK môžu do konca júna predkladať aj obyvatelia
Krajskí poslanci budú aj tento rok udeľovať Cenu Trnavského samosprávneho kraja za rok 2020. Toto verejné ocenenie je každoročne určené pre jednotlivcov a kolektívy, ako aj osoby in memoriam, ktoré prispeli k rozvoju kraja a k šíreniu jeho dobrého mena.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %