Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
23.07.2019 02:20

Potulná galéria proti rasizmu a extrémizmu zavítala na Zemplín


Ilustračná snímka, zdroj: zemplincanonline.sk


Potulná galéria, ktorej cieľom je hravou formou a metaforickým jazykom umenia upozorňovať na problematiku extrémizmu, xenofóbie, rasizmu a porozumenia s menšinami, sa v týchto dňoch zastavuje v mestách na Zemplíne. Potvrdil to kurátor galérie Juraj Čarný.


"Naším poslaním je motivovať ľudí ku kritickému mysleniu, upozorniť ich na potrebu tolerancie a porozumenia s menšinami," povedal o Potulnej galérii Čarný s tým, že kým vlani sa sústredili predovšetkým na návštevy hudobných festivalov, počas tohto leta by sa chcela galéria dostať i do menších miest. "Všade tam, kde ľudia nemajú veľký prístup k umeniu," konkretizoval. Projekt, ktorý vznikol v roku 2007, sa podľa jeho slov stal znova aktuálnym po utečeneckej kríze spred dvoch rokov.       

Potulná galéria predstavuje 18 vizuálnych diel od 11 autorov. Súčasťou jej kočujúceho tímu sú aj dvaja mediátori, ktorí budú na zastávkach realizovať workshopy a tvorivé dielne.

"Mojou ambíciou je, aby výstava bola čo najviac virálna. Aby diváci z galérie odchádzali nielen s novými myšlienkami, ale aj s umeleckým dielom vo forme tašky, magnetky, odznaku alebo nálepky, ktoré by následne mohlo komunikovať s ďalšími a ďalšími ľuďmi," doplnil Čarný.       

Po tom, čo sa v nedeľu 21. júla zastavila galéria v Snine, zavítala v pondelok do Strážskeho. Hneď nasledujúci deň, v utorok, je možné ju navštíviť v Humennom, v stredu vo Veľkých Kapušanoch. Na Zemplíne bude v júli aj v Hanušovciach nad Topľou (30. 7.). Medzitým si to namieri do Giraltoviec a Stropkova. V auguste navštívi Novú Kelču (11. 8.) a Zemplínsku Šíravu - Kalužu (12. 8.) Podľa Čarného galéria zavíta i na lokálne festivaly. Zúčastní sa na Ružovom bicykli v Bardejove, Skapal Pes feste v Trebišove a Mini feste v Spišskom Hrhove.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2017
Potulnou galériou proti rasizmu či extrémizmu
Prostredníctvom výtvarného umenia sa v najbližších dvoch týždňoch môžu ľudia oboznámiť s tým, ako rozlišovať rozdiely medzi hoaxom, hejtom, konšpiračnou teóriou či dezinformáciou.
viac
26.05.2018
Turisti si v obci už môžu požičať i nabiť elektrobicykle
Prvú nabíjaciu stanicu pre elektrobicykle na Zemplíne v sobotu otvorili v obci Veľaty v Trebišovskom okrese. Súčasťou ponuky je požičovňa a úschovňa elektrických i klasických bicyklov, ale aj nabíjačka pre elektromobily.
viac
02.12.2019
Aktéri cestovného ruchu diskutovali o jeho rozvoji na hornom Zemplíne
Na konferencii, ktorú na túto tému pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) v závere tohto týždňa na Domaši, sa zúčastnilo vyše 60 ľudí.
viac
14.09.2020
Ľuboš Lorenz z Potulnej galérie: Chceme byť súčasťou niečoho väčšieho
Potulná galéria je projekt, ktorý formou grafického a hudobného umenia upozorňuje na potrebu kriticky myslieť a hovoriť o extrémizme, rasizme, neznášanlivosti či tolerancií k menšinám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %