Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.09.2020 09:15

Ľuboš Lorenz z Potulnej galérie: Chceme byť súčasťou niečoho väčšieho


Foto: Z. Chrustová, MCK


Potulná galéria je projekt, ktorý formou grafického a hudobného umenia upozorňuje na potrebu kriticky myslieť a hovoriť o extrémizme, rasizme, neznášanlivosti či tolerancií k menšinám.


Stojí za ním Juraj Čarný z bratislavského Curatorial Studies Institute. Malacky boli jedným zo 40 miest, ktoré galériu hostili. Výstava s podtitulom Blokáda proti extrémizmu potrvá až do 15. septembra, jej ukončenie bude na Dobrom trhu na Panenskej ulici v Bratislave. O Potulnej galérii nám povedal viac jeden z jej autorov Ľuboš Lorenz.

Prečo ste sa rozhodli poukazovať na spoločenské problémy práve takouto formou?

Na úplnom začiatku mal Juraj Čarný myšlienku, aby sme chodili s umením tam, kde nie sú galérie, divadlá či iné kultúrne inštitúcie. Chceli sme chodiť predovšetkým kde ľudia nemajú možnosť ísť za umením, ale nakoniec chodíme všade – aj tam, kde majú napríklad galérie. Našou snahou je priniesť umenie za ľuďmi. Keď ľudia nechcú prísť za umením, tak umenie príde za nimi.

Dostali ste aj negatívne ohlasy na túto iniciatívu?

Samozrejme. Vždy, keď fašisti vidia niečo s extrémizmom, cítia sa byť dotknutí. Každý fašista hovorí, že nie je fašistom a že fašisti sú len tí druhí. Oni veľmi dobre vedia, čím sú, inak by sa neozývali.

Darí sa vám propagovať galériu tak, aby prišlo čo najviac ľudí?

Určite áno. Boli sme v rôznych regionálnych médiách v okresoch, kde sme vystupovali. Publicitu máme aj z RTVS a ostatných celoštátnych staníc. Ľudia si cestu k nám aj vďaka tomu vždy nájdu.

Myslíte si, že Potulná galéria pomôže presvedčiť ľudí, aby neverili extrémistom?

Ak môžem hovoriť za galériu, povedal by som, že áno. Osobne si ale myslím, že iba toto nestačí. Ľudia sú až príliš presvedčení o svojich názoroch, a vtedy ani táto jednoduchšia forma nepomôže. Naša snaha by skôr padla na úrodnú pôdu, ak by sme boli zrnkom vo veľkom piesku, teda v systéme presviedčania. Zatiaľ sme osamotení, preto chceme byť súčasťou niečoho väčšieho. Myslím si, že ľudia musia byť s podobnými projektmi v dennom kontakte, aby to malo väčší efekt.

 

Autor: M. Binčík


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
Krásy zimy - výstava výtvarných diel
Vernisáž výstavy sa uskutoční 15. 12. 2016 o 16. hodine. Verejnosť si môže vystavené diela pozrieť do 10. 1. 2017 v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.
viac
13.07.2017
Potulnou galériou proti rasizmu či extrémizmu
Prostredníctvom výtvarného umenia sa v najbližších dvoch týždňoch môžu ľudia oboznámiť s tým, ako rozlišovať rozdiely medzi hoaxom, hejtom, konšpiračnou teóriou či dezinformáciou.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
25.05.2021
BBSK prichádza s výnimočným MÚZPAS-om
Do štyroch múzeí a jednej galérie v Banskej Bystrici a okolí sa počas tejto sezóny dostanú návštevníci za zvýhodnenú cenu a prostredníctvom jedinej vstupenky. Atraktívny MÚZPAS pripravil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s OOCR Stredné Slovensko a Mestom Banská Bystrica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %