Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.11.2020 10:35

Potrebujeme naštartovať agentúru na podporu cestovného ruchu


Ilustračná snímka: (tasr).


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal predsedu vlády o prijatie opatrení, vďaka ktorým bude mať Slovensko vlastnú národnú organizáciu cestovného ruchu.


„Po dvoch vlnách koronavírusu, ktorý ťažko zasiahol mnohé oblasti života občanov, hospodárske segmenty, regióny a samozrejme aj nás - samosprávy, sa na Vás obraciame s prosbou o podporu pri naštartovaní činnosti SLOVAK TRAVEL – agentúry na podporu cestovného ruchu,“ uvádza Branislav Tréger v liste predsedovi vlády.

Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené, že štátna agentúra, ktorá vezme pod svoje krídla propagáciu našich dovolenkových destinácií u nás aj v zahraničí, bude omnoho úspešnejšia a efektívnejšia, než to bolo doteraz. ZMOS si v mene 95 % členskej základne od tejto agentúry sľubuje nárast počtu turistov, našich aj zahraničných, a tým aj vyššie zisky prevádzkovateľov zariadení cestovného ruchu, ktorí sú v niektorých častiach Slovenska jedinými zamestnávateľmi. Sme teda bytostne závislí od prosperujúceho segmentu cestovného ruchu.

„Zároveň chceme upozorniť, že sme jediná spomedzi krajín OECD, ktorá nemá takúto národnú štruktúru, ktorá by odborne a kapacitne koordinovala cestovný ruch v regiónoch Slovenska. Vnímame to ako obrovskú nevýhodu v konkurenčnom boji so zahraničím,“ dodáva predseda ZMOS. Podľa jeho slov „náklady na vybudovanie SLOVAK TRAVEL budú pri porovnaní s oživením a rastom ekonomiky v segmente cestovného ruchu vnímané ako efektívne vynaložené.“  

Združenie miest a obcí Slovenska na základe uvedeného požiadalo predsedu vlády Igora Matoviča o prijatie rozhodnutí, ktoré ešte v tomto roku zavŕšia snahu o zriadenie SLOVAK TRAVEL, od čoho si sľubujeme konkrétnu systematickú a proaktívnu pomoc v oblasti cestovného ruchu. Sme presvedčení, že zriadenie tejto jedinej národnej autority pre cestovný ruch od 1. januára 2021 bude mimoriadne cenným prínosom na ceste k ekonomickému a hospodárskemu rozvoju krajiny. 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2020
Európska komisia poskytne ďalšie zdroje z nástroja SURE, aj pre Slovensko
Európska komisia navrhuje poskytnúť podporu vo výške 81,4 mld. Eur z nástroja SURE pre 15 členských štátov vrátane Slovenska. Tieto úvery pomôžu členským štátom riešiť náhle zvýšenie verejných výdavkov určených na zachovanie zamestnanosti.
viac
26.11.2020
Podpora projektov pre najmenej rozvinuté regióny
Do sedemnástich najmenej rozvinutých regiónov pôjde do konca roka 5,8 miliónov eur.
viac
23.04.2021
Príležitosťou pre Slovensko je zelená ekonomika
Podľa rezortu informatizácie, regionálneho rozvoja inovácií má Slovensko obrovský potenciál naplno rozbehnúť zelenú ekonomiku, ktorá ľuďom zabezpečí prosperitu a zdravé prostredie na život.
viac
31.08.2021
Dostupnosť zdravotníctva je kľúčom k prevencii aj liečbe
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní kľúčový postoj k Zákonu o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Apeluje pritom na dostupnosť zdravotníckych služieb a poukazuje na potrebu systémových riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %