Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
11.06.2024 08:50

Pošta vydala známku „Ochrana prírody: Vihorlatské vrchy – Hadiar krátkoprstý


Poštová známka rozmerov 54,4 × 44,4 mm vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou.


Slovenská pošta, a. s., vydala 7. júna 2024, poštovú známku „Ochrana prírody: Vihorlatské vrchy – Hadiar krátkoprstý (Circaetus gallicus)“ s nominálnou hodnotou 3,00 €.


Hlavným motívom známky je samec, samica, mláďa a vajíčko Hadiara krátkoprstého. Emisia prezentuje Chránenú krajinnú oblasť Vihorlat.

Najvýznamnejším biotopom CHKO je tretie najväčšie jazero na Slovensku „Morské oko“, ktoré je územím európskeho významu sústavy Natura 2000, vzácne svojou faunou vtáctva, ktoré reprezentuje práve Hadiar krátkoprstý, ktorý je tzv. potravným špecialistom, pretože sa živí takmer výhradne hadmi a jaštericami. Autor koncipoval hárček ako pohľad na Morské oko zo Sninského kameňa s prezentáciou typickej flóry a fauny, ktoré zastupujú významné endemity.

Poštová známka rozmerov 54,4 × 44,4 mm vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Známku vytlačila technikou oceľotlače v kombinácii s ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Súčasne s poštovou známkou sa vydáva obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 7. júna 2024 a domicilom mesta Michalovce. Motívom FDC je Hadiar krátkoprstý, ktorý drží v zobáku hada. Na pozadí kompozície je použitý pohľad na hlavný a najvyšší vrch Vihorlat, podľa ktorého je pomenovaná celá chránená oblasť. Doplňujúcimi motívmi sú fázy letu dravca aj so svojou korisťou v pazúroch. Na FDC pečiatke je detail dolnej končatiny "pazúrov" Hadiara krátkoprstého. FDC vytlačila technikou ocelotlače spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, hárčeka, FDC, FDC pečiatky ako aj rytiny hárčeka, známky a FDC obálky je Mgr. art. Jozef Česla.

Vydanie analogickej pohľadnice - carte maximum k poštovej známke „Ochrana prírody: Vihorlatské vrchy – Hadiar krátkoprstý (Circaetus gallicus)“

Slovenská pošta, a. s., vydáva 7. júna 2024 k poštovej známke „Ochrana prírody: Vihorlatské vrchy – Hadiar krátkoprstý (Circaetus gallicus)“ analogickú pohľadnicu – carte maximum, ktorej motívom je fotografia Hadiara krátkoprstého s mláďaťom v hniezde. Autorom fotografie je Štefan Danko. Pohľadnicu vytlačila ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.

Hadiar krátkoprstý je prísne sťahovavý dravec, ktorý zimuje južne od Sahary. Žije v centrálnej juhozápadnej palearktickej oblasti. Na Slovensko prilieta koncom marca až začiatkom apríla, odlieta najčastejšie v septembri. Obýva teplejšie oblasti s listnatými až zmiešanými lesmi s menšími rúbaňami, lúkami a pasienkami. Obľubuje porasty s borovicou. Hadiar krátkoprstý dosahuje rozpätie krídel 180 centimetrov a váži okolo 1,5 až 2 kg. Samica je väčšia ako samec.

Autor: (ts-Slovenská pošta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
10.03.2020
Kaštiel v Čunove prejde komplexnou obnovou
Čunovský kaštieľ spolu s priľahlou záhradou a sýpkou prejde komplexnou pamiatkovou obnovou s dôrazom na zachovanie historicky cenných architektonických prvkov. Rekonštruovať ho ide Bratislavský samosprávny kraj a jej výsledkom bude vznik ekocentra.
viac
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
10.07.2020
Zber odpadkov v lese a odštartovaný štvormesačný duel influencerov
V rámci dlhodobej kampane „Vezmi si ma“, ktorou spoločnosť ENVI-PAK upozorňuje na znečistenie životného prostredia odpadmi, prichádza táto OZV s novou aktivitou. So súťažou dvoch travel blogerov, ktorí vyzývajú verejnosť, aby sa k nim pridala.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %