Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.05.2023 08:25

Poslanci TTSK odporúčajú vypracovať dôsledkovú štúdiu NP Podunajsko


Ilustračná snímka: (tasr).


Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ktorého časti územia sa dotkne avizované vyhlásenie nového Národného parku (NP) Podunajsko, odporúča Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR vypracovať dôsledkovú štúdiu na viaceré oblasti hospodárskeho života.


Uvádza sa to v stanovisku, ktoré prijali poslanci TTSK na svojom zasadnutí v stredu (17. 5.) v Trnave.

Dôsledková štúdia by mala zahŕňať oblasti poľnohospodárstvo, rybolov, lesné hospodárstvo, poľovníctvo, stavebníctvo, cestovný ruch a občianske aktivity. Zastupiteľstvo TTSK zároveň odporúča, aby ministerstvo pri predkladaní materiálu postupovalo v zmysle štandardného legislatívneho procesu. Krajská samospráva tiež podporuje participatívne zapájanie dotknutých samospráv a organizácií pôsobiacich na navrhovanom území TTSK, najmä z okresu Dunajská Streda, pri tvorbe NP Podunajsko.

Poslanci TTSK, členovia jeho komisie pre životné prostredie a rozvoj vidieka, absolvovali výjazdové zasadnutie v meste Šamorín a zúčastnili sa na diskusii za účasti hlavných predstaviteľov MŽP SR, zástupcov organizácií, samosprávy, odbornej verejnosti a verejnosti, kde hlavným bodom bolo predstavenie a rozprava k téme navrhovaného NP nížinného typu.

Návrh pokrýva územia zasahujúce do okresov Bratislava I, Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, predovšetkým v hraniciach existujúcich chránených území. Dotknutými obcami ležiacimi na území TTSK sú Baka, Dobrohošť, Gabčíkovo, Horný Bar (katastrálne územie Šuľany), Kľúčovec, Medveďov, Sap, Rohovce, Šamorín (katastrálne územie Mliečno, Čilistov a Šamorín), Vojka nad Dunajom, Bodíky, Kyselica. Celková výmera navrhovaného NP Podunajsko predstavuje 21.042,9 hektára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2020
Zastupiteľstvo bude opätovne riešiť predaj majetku samosprávy
Na programe druhého mimoriadneho zasadnutia Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktoré sa uskutoční v stredu (29. 7.), bude jedným z bodov programu aj hlasovanie o predaji prebytočného majetku.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
27.02.2023
TTSK podporuje vznik Národného parku Podunajsko, obciam chýbajú informácie
Samospráva Trnavského kraja víta snahu o vznik Národného parku Podunajsko, ktorú inicioval dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj a skupina poslancov Národnej rady SR.
viac
04.03.2023
MŽP: Viacerí zástupcovia samospráv podporili zámer vzniku NP Podunajsko
Viacerí zástupcovia samospráv z okresu Dunajská Streda podporili zámer vzniku Národného parku (NP) Podunajsko. Uvítali tiež, že v tomto prípade sa neuvažuje s vyhlásením ochranného pásma.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %