Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.03.2023 02:50

MŽP: Viacerí zástupcovia samospráv podporili zámer vzniku NP Podunajsko


Ilustračná mapa


Viacerí zástupcovia samospráv z okresu Dunajská Streda podporili zámer vzniku Národného parku (NP) Podunajsko. Uvítali tiež, že v tomto prípade sa neuvažuje s vyhlásením ochranného pásma.


TASR o tom informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré v piatok začalo sériu neformálnych prípravných rokovaní k návrhu národného parku.         

"Záujem smerovali podrobnejšie k otázkam súvisiacim s existenciou národného parku, s podporou zo strany Environmentálneho fondu, vzťahom k rybárstvu a poľovníctvu či rozvojom turistického ruchu, ale aj spôsobom riešenia problémov s kalamitou komárov," uviedlo ministerstvo. Piatkového stretnutia sa zúčastnili aj prednosta Okresného úradu Dunajská Streda a zástupcovia Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy.         

Štátny tajomník MŽP Michal Kiča povedal, že otvorená diskusia vyvrátila viaceré obavy. Na ochrane prírody sa podľa neho nedá prerobiť. Diskusie budú pokračovať s ďalšími predstaviteľmi samospráv v okresoch Komárno a Nové Zámky, ako aj poľnohospodármi či rybárskym zväzom.         

Samotné vyhlásenie národného parku bude predmetom osobitného postupu, ktorý sa začína predrokovaniami so zástupcami samospráv, štátnymi či neštátnymi vlastníkmi pozemkov. Bude prerokovaný aj na okresných úradoch so všetkými vlastníkmi, obhospodarovateľmi a správcami dotknutých pozemkov. Na základe toho bude podľa MŽP sfinalizovaný návrh nariadenia, ktorým sa vyhlási národný park a jeho zóny.         

NP Podunajsko, ktorý by mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, by mal mať 18.000 hektárov. Vyhlásený by mal byť na území zasahujúcom do okresov Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, predovšetkým v hraniciach existujúcich chránených území. Išlo by o prvý národný park nížinného typu a stal by sa tak desiatym národným parkom na Slovensku. Zámer je dôležitý z hľadiska ochrany prírody aj z hľadiska ochrany vodných zdrojov v tomto území. NP Podunajsko by nadviazal na existujúce národné parky v susedných štátoch v Rakúsku a Maďarsku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
02.03.2021
Podporených 37 zelených projektov z Nórskych grantov
Ministerstvo životného prostredia SR podporilo z Nórskych grantov projekty pre akčné samosprávy a zelenšie školy. Aj vďaka zvýšenej alokácii získalo deväť slovenských miest spolu 12 miliónov eur a dvadsaťosem škôl si podelí 1 milión eur.
viac
04.02.2022
MŽP zvyšuje podporu triedenia a recyklácie komunálnych odpadov
Od začiatku roka 2023 už nebude možné ukladať neupravený zmesový odpad na skládky komunálnych odpadov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pomáha samosprávam pri budovaní zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov.
viac
19.05.2023
Poslanci TTSK odporúčajú vypracovať dôsledkovú štúdiu NP Podunajsko
Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ktorého časti územia sa dotkne avizované vyhlásenie nového Národného parku (NP) Podunajsko, odporúča Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR vypracovať dôsledkovú štúdiu na viaceré oblasti hospodárskeho života.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %