Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.03.2023 09:30

Popri cyklotrase smerujúcej do Lučenca vysadia 250 ovocných stromov


Ilustračná snímka.


Cyklotrasu, ktorá spája obec Halič s mestom Lučenec, bude lemovať 250 nových ovocných stromov.


Samospráva na ich výsadbu získala grant v rámci výzvy Nadácie Ekopolis, do sadenia sa bude môcť zapojiť aj verejnosť. Obec o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.

Na nákup sadeníc a potrebného výsadbového materiálu získala obec 3500 eur. Výsadbu 250 sadeníc ovocných stromov a kríkov chcú realizovať pod dohľadom skúseného ovocinára. "Dominovať budú rôzne druhy sliviek a ringlôt, ale pribudnú aj tradičné druhy hrušiek, čerešní, jabloní či dule, mišpule a oskoruše," priblížila samospráva.

Obec Halič sa do výzvy Nadácie Ekopolis zapojila s projektom Alej priateľstva, ktorého cieľom je do výsadby zapojiť i verejnosť. Záujemcovia tak budú môcť vlastnoručne zasadený strom komukoľvek venovať, registračný formulár plánuje samospráva zverejniť čoskoro.

"Všetky venovania budú pri vysadených stromčekoch označené vlastnou tabuľkou s menom darcu i obdarovaného a vaše priateľstvo tak bude zvečnené nielen vo virtuálnom priestore sociálnych sietí, ale tiež reálne v aleji ovocných stromov popri cyklochodníku," dodala obec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
14.12.2021
Výsadbou stromov a drevín vznikne v obci nový biokoridor
V Čiernych Kľačanoch v okrese Zlaté Moravce vznikne nový biokoridor. Vytvorí ho výsadba 300 stromov starých československých ovocných odrôd, rýchlorastúcich a divorastúcich drevín z existujúcich biopásov.
viac
10.11.2022
Z grantovej výzvy získalo 21 projektov na výsadbu stromov vyše 55 000 eur
Sumou viac ako 55.000 eur podporila Nadácia Ekopolis túto jeseň 21 projektov zameraných na výsadbu stromov po celom Slovensku.
viac
02.12.2022
Dobrovoľníci môžu žiadať o financie na výsadbu stromov do výšky 4000 eur
Nadácia Ekopolis organizuje program Sadíme budúcnosť. Dobrovoľníci môžu žiadať o finančnú podporu na svoje projekty výsadby stromov do výšky 4000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %