Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.08.2016 08:00

Pondelková búrka priniesla v podtatranskom meste takzvaný downburst


Zostupný prúd studeného vzduchu sa pri dopade na zem rozširuje do strán.


Podtatranskú oblasť v pondelok (29. 8.) v popoludňajších hodinách zastihla silná búrka, ktorú meteorológovia z Meteorologickej stanice Svit opísali ako downburst.


Ide o výrazný zostupný prúd studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Je sprevádzaný prudkým silným nárazovým vetrom a vo väčšine prípadov aj intenzívnymi krátkodobými prívalovými zrážkami. Ako potvrdil krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, po intenzívnom daždi museli odčerpávať najmä vodu v pivniciach.       

"Naposledy sa downburst vyskytol vo Svite 5. augusta 2014. Počas búrky spadlo 32,9 mm zrážok a búrka sa prejavila aj silnou bleskovou aktivitou," vysvetlili meteorológovia zo Svitu. Búrka zasiahla aj Poprad a viaceré obce v okrese. V Poprade podľa slov meteorológov za hodinu spadlo 44 litrov zrážok na štvorcový meter (m2) pôdy. V Gánovciach to bolo 54 litrov zrážok na m2 a v oblasti popradského letiska zaznamenala zrážkomerná stanica okolo 37 mm zrážok. "Na Spiši bolo zaznamenaných viac ako 2000 bleskov, pričom na celom Slovensku ich počas pondelka udrelo okolo 5400," informovali z Meteorologickej stanice Svit.      

Po prudkých prívalových dažďoch zaliala voda niektoré ulice, cesty a zaplavené boli aj parkoviská na popradských sídliskách. Hasiči potvrdili, že vodu odčerpávali z pivníc vo Svite, v Gánovciach čistili vozovku od nánosov blata.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Pod Tatrami pomôžu migrácii rýb
Vybudovali prvý rybovod, náhradný vodný prúd, ktorý odstraňuje migračnú bariéru pre niektoré druhy rýb a ďalšie vodné živočíchy.
viac
04.03.2020
Strhnutý most do Lopušnej doliny nahradil nový
Dočasný most do Lopušnej doliny zo Svitu, okres Poprad, ktorý nedávno strhla silná voda, nahradí nový. V noci na utorok ho z Oravy priviezli pod Tatry a počas dňa ho dobrovoľní hasiči umiestňovali cez potok Mlynica.
viac
21.05.2021
Na uzavretú cestu pri Utekáči vyslal kraj geostatika
Cesta III/2724 je momentálne uzavretá pre všetku dopravu, o jej sprejazdnení aspoň v jednom jazdnom pruhu rozhodne statik. Cestu medzi Sihlou a Utekáčom má kraj ambíciu kompletne zrekonštruovať z eurofondov, práce by mohli začať ešte tento rok.
viac
19.10.2021
Spúšťajú projekt adaptácie odvodňovacích kanálov
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zverejnilo informáciu k riešeniu odvodňovacích kanálov, ktoré majú prispieť k zvýšeniu zásob vody na poliach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %