Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.08.2016 07:00

Pomôže novela zákona o odpadoch v boji proti plastovým taškám?


Jedna plastová taška sa môže v prírode rozkladať stovky rokov. Snímka zdroj: (shutterstock.com).


Plastové tašky sa zaraďujú medzi celosvetovo najčastejšie produkovaný odpad. Vysoká spotreba plastových tašiek v súčasnej dobe predstavuje veľký environmentálny problém.


Vedeli ste, že ročne skončí v odpade až 8 miliárd takýchto tašiek? Zdá sa však, že už onedlho by malo dôjsť k novele zákona o odpadoch, pričom obmedziť by sa mala najmä spotreba ľahkých plastových tašiek. Návrh novely zákona je už na stole (v pripomienkovom konaní).

Ich rozklad vo voľnej prírode môže trvať stovky rokov a svojim nezodpovedným správaním zaťažujeme prírodu na stovky až tisícky rokov vopred. Problémom aj naďalej zostávajú najmä takzvané „ľahké plastové tašky“ s hrúbkou menšou ako 50 mikrónov, ktoré zákazníci často využívajú iba jednorazovo. Po nákupe sa zväčša stávajú odpadom, ktorý každý deň narastá.

Veľkým producentom plastových tašiek sú najmä medzinárodné siete supermarketov.

Čo by mala priniesť novelizácia zákona o odpadoch?

Hlavné body novelizácie by sa mali týkať najmä ľahkých plastových tašiek, ktoré by mali byť spotrebiteľovi poskytované za úhradu. Poskytovateľ tašiek (v tomto prípade najmä obchodné reťazce) by mal spotrebiteľa o tejto skutočnosti vhodne informovať. Pri predaji výrobkov by mu mali byť poskytnuté i iné druhy tašiek a rovnako aj opakovane použiteľné tašky. Tašky by mali byť okrem iného vybavené čiarovým kódom (pre ľahkú identifikáciu). Na základe ich predávania koncovým spotrebiteľom by mal poskytovateľ viesť evidenciu o ľahkých plastových taškách. Údaje z evidencie tašiek by potom mal ohlasovať ministerstvu.

 

Ročne skončí v odpade až 8 miliárd plastových tašiek. Snímka zdroj: (shutterstock.com).

 

Ako vidia možnú novelu jednotlivé obchodné reťazce?

Novela zákona by sa týkala všetkých veľkých obchodných reťazcov, ktoré sú po celom Slovensku. „Rešpektujeme, že novela zákona o odpadoch je motivovaná európskou legislatívou. K jej návrhu máme pripomienku v tom zmysle, aby evidenciu o poskytovaní ľahkých platových tašiek a ich označenie nemal v povinnosti obchodník, ale ten, kto takúto plastovú tašku vyrába alebo dováža. Je to jednoduchšie a presnejšie a obchodu (zase) nevzniknú zbytočné administratívne povinnosti,“ hovorí Gabriel Csollár, predseda predstavenstva spoločnosti COOP Jednota Slovensko. Podľa jeho slov sa za rok 2015 spotrebovalo 10 720 000 kusov takzvaných „košieľkových“ tašiek a 4 737 000 kusov tašiek s „ušami“. Zákazníci skôr uprednostňujú tenšie plastové tašky pred tými hrubšími, pričom ide o oxodegradovateľné tašky. Tašky vyrobené z takéhoto materiálu sa sami rozložia v priebehu niekoľkých rokov.

Ochrana životného prostredia je v záujme mnohých obchodných reťazcov. „Spoločnosť Tesco sa vždy riadi platnou slovenskou legislatívou a vítame iniciatívy, ktoré obmedzujú negatívne vplyvy na životné prostredie. Dlhodobo sa snažíme znižovať spotrebu klasických plastových tašiek. V roku 2103 sme zaviedli symbolický poplatok za plastové tašky a výsledkom tohto kroku bolo 80 % ušetrených tašiek našimi zákazníkmi,” hovorí Katarína Kadašiová, koordinátorka komunikácie spoločnosti Tesco. Reťazec ponúka viaceré varianty tašiek – igelitové tašky, tašky z ekologických materiálov (takzvané Green Bag v dvoch veľkostiach), ale aj jutové, na ktoré poskytujú doživotnú záruku.

 

 

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
25.10.2016
Krčmy musia mať uzatvorené zmluvy so zberovými spoločnosťami
„Zrejme využívajú aj naše kontajnery,“ reagoval starosta Lovinobane Ing. Marián Lenhard na otázku, či krčmy, potraviny a ďalší podnikatelia v obci vynášajú odpad do kontajnerov určených len občanom. „Navyše si podľa mňa ani nie sú vedomí, že majú mať uzatvorené zmluvy so zberovými spoločnosťami.“
viac
20.04.2017
Parlament schválil obmedzenie spotreby plastových tašiek
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorá spoplatní ľahké plastové tašky pri nákupoch s účinnosťou od 1. januára 2018.
viac
07.07.2018
Veľkí producenti smerujú k výrobe iba recyklovateľných obalov
Najväčší svetoví výrobcovia plastových obalov podporujú ciele obehového hospodárstva, ktoré Európsky parlament odporučil v apríli svojim štátom. Firmy menia filozofiu vlastnej výroby smerom k výraznému (až nulovému) percentu nerecyklovateľných plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %