Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.02.2021 10:30

Pomocná ruka pre rodiny s deťmi


Ilustračná snímka.


Parlament v piatok schválil vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti, ktorý okrem iného zmierňujeme podmienky pre uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa.


Predkladaná úprava sa dotkne daňovníkov, ktorí dosahujú príjmy zo závislej činnosti alebo príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, a ktorí z dôvodu prijatých opatrení proti šíreniu koronavírusu nemohli vykonávať svoju prácu a dosahovať príjmy.

Týmto daňovníkom štát vyplatil príspevky v rámci pandemických opatrení prostredníctvom „pandemického“ nemocenského, ošetrovného, príspevkov poskytovaných v rámci aktívnej politiky trhu práce a dotácií poskytovaných kultúrnej obci z Ministerstva kultúry SR. Tieto príjmy sú v súčasnosti od dane z príjmov oslobodené a nevstupujú do zdaniteľných príjmov daňovníka, pričom výška zdaniteľných príjmov daňovníka je jednou z podmienok rozhodujúcich pre uplatnenie nároku na daňový bonus na dieťa. Ak teda daňovník nedosiahne túto hranicu zdaniteľných príjmov – 6 násobok minimálnej mzdy -  nemá nárok na daňový bonus. Podľa schváleného vládneho návrhu zákona sa tieto nezdaniteľné príjmy dajú zahrnúť do výpočtu hranice, od ktorej ľuďom vzniká nárok na daňový bonus.

Viac informácií: TU

Autor: (MF SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2020
Zľavy na nájomnom aj pre kultúru
Parlament schválil zákon, ktorý umožňuje aj nepodnikateľom – napríklad občianskym združeniam, či neziskovým organizáciám, ušetriť na nájomnom, ak kvôli Covid-19 museli svoje prevádzky zavrieť alebo podstatne obmedziť ich fungovanie.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
23.10.2020
Trebišov využije návratnú finančnú pomoc štátu v sume vyše 490 000 eur
Mesto Trebišov prijme od Ministerstva financií (MF) SR návratnú finančnú výpomoc vo výške 490.300 eur. Zo strany štátu ide o finančnú kompenzáciu výpadkov príjmov samospráv v dôsledku prvej vlny pandémie nového koronavírusu, keďže sa výrazne znížil výber dane z príjmov fyzických osôb.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %