Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.03.2017 03:00

Poľnohospodárske stroje sú súčasťou kultúrneho a technického dedičstva vidieka


Exponáty historických traktorov v alegorickom sprievode v Modre.


Viaceré zbierky historických traktorov na Slovensku dokumentujú premeny technického vybavenia poľnohospodárskych podnikov.


Slovenský agrárny sektor zaznamenal v minulom storočí rozsiahle zmeny v technickom vybavení poľnohospodárskych subjektov. Z rozdrobenej poľnohospodárskej výroby vznikli, v súvislosti s kolektivizáciou, poľnohospodárske podniky s modernou technikou. Konské záprahy postupne nahradili traktory rôznych značiek. V súčasnosti pokročila modernizácia poľnohospodárstva už do zavádzania techniky riadenej počítačmi bez ľudskej obsluhy.

V súvislosti s technickými premenami slovenského poľnohospodárstva vznikli aktivity štátu a občanov na ochranu kultúrneho technického dedičstva. Uskutočnili sa viaceré zbierky historických traktorov na Slovensku, ktoré dokumentujú premeny technického vybavenia poľnohospodárskych podnikov. Pri návštevách jednotlivých regiónov Slovenska som zaznamenal viaceré pokusy o zriadenie štátnych, obecných či individuálnych technických zbierok muzeálnych technických exponátov. Uvádzam niektoré z nich.

Slovenské poľnohospodárske múzeum (SPM) v Nitre sústredilo zbierku 23 historických traktorov, vo „veku“ viac ako 30 rokov, ktoré má možnosť návštevník počas tradičnej výstavy Agrokomplex v Nitre vidieť v prevádzke. Zo vzácnych exponátov sa tu nachádza parná lokomotíva Eržika z roku 1914, historické traktory ako Zetor 15 a 25, Svoboda Diesel Kar 12 a 15 ako aj ďalšie značky.

Zberateľ, nadšenec Ing. Dušan Praženka z Podbranča sústredil rozsiahlu zbierku desiatok kusov historických traktorov, ktoré zozbieral z obcí na celom Slovensku. Exponáty sústredil do voľnej prírody, bez prístreškov, čím došlo k značnému poškodeniu exponátov. Aj napriek finančnej pomoci z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na výstavbu prístreška pre historické exponáty, sa celá zbierka po smrti zberateľa značne znehodnotila. Najhodnotnejšie exponáty zo zbierky sa odpredali aj zberateľom z Českej republiky, Rakúska či Talianska. SPM v Nitre nemalo finančné zdroje na záchranu a odkúpenie exponátov. Nadšenec Dušan Praženka sa podieľal aj na obnove a vyhlásení hradu Branč medzi kultúrne pamiatky Slovenska.

Salaš Krajinka pri Ružomberku vytvoril zbierku historických traktorov priamo na salaši...

Viac v Obecných novinách č. 9-10/2017 na str. 13.

Autor: František MACH, MATIK Modra


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Modrotlač sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO
Modrotlač je jedným z prvkov, ktorý sa bude v roku 2018 uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
viac
03.06.2020
Kúriu Ambrovec po trojročnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov ponúka návštevníkom zrekonštruovaná kúria Ambrovec v Beckove. Po trojročnej prestávke je po utorkovom slávnostnom otvorení pripravená od stredy (3. 6.) prijímať návštevníkov.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
02.06.2021
OOCR Vysoké Tatry organizuje v júni putovanie za históriou tatranských osád
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región (OOCR) Vysoké Tatry si pre návštevníkov tatranského regiónu pripravila počas júnových víkendov kultúrno-turistické prechádzky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %