Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.07.2020 07:30

Poisťovne začínajú preplácať inovatívnu rádionuklidovú liečbu rakoviny


Ilustračná snímka.


Zdravotné poisťovne začínajú preplácať inovatívnu rádionuklidovú liečbu rakoviny.


„Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa už dohodla na liečení prvého poistenca na špecializovanom pracovisku v Nitre. V najbližších dňoch má byť liečba neuroendokrinných nádorov a nádorov prostaty pomocou lutécia sprístupnená aj ďalším pacientom,“ priblížila Zuzana Štukovská z referátu komunikácie VšZP.

V Nitre liečbu svojim poistencom preplatí aj Union zdravotná poisťovňa (ZP), uviedla hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová. O možnostiach zazmluvnenia inovatívnej liečby pre svojich poistencov komunikuje podľa PR špecialistu Mateja Štepianského aj ZP Dôvera.

Neuroendokrinné nádory môžu vzniknúť v rôznych častiach ľudského tela, napríklad v tráviacom trakte, v pľúcach alebo v pankrease. Rádionuklidová liečba je cielená, ničí nádory a metastázy a v porovnaní s chemoterapiou pri nej dochádza k pomerne malým nežiaducim účinkom na iných tkanivách.

Ďalšou výhodou je, že terapiu pacient dostáva len tak dlho, ako je to potrebné. „Pomocou cielených PET/CT vyšetrení s peptidmi lekári vidia, či liečba zabrala alebo v nej treba ešte pokračovať. Preto je čas ožarovania pacienta spravidla kratší a celá liečba omnoho šetrnejšia,“ hovorí lekárka Iveta Schererová. Doteraz sa tento spôsob liečby realizoval len v zahraničí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2019
Nitra: Mesto bude pomáhať zdravotne postihnutým ľuďom pri hľadaní práce
Zdravotne postihnutí ľudia v Nitre sa budú môcť dozvedieť o vhodných pracovných miestach aj prostredníctvom oficiálnej mestskej internetovej stránky. Ako informoval Andrej Jančovič z mestského úradu, radnica sa týmto krokom rozhodla podporiť aktivity Občianskeho združenia Tenenet.
viac
24.06.2021
Na Liptove pribudol laser pomáhajúci ľudom po prekonaní Covid-19
V Kúpeľoch Lúčky liečia unikátnym laserom. Zariadenie dokáže výrazne pomôcť pacientom, ktorí mali komplikovaný priebeh ochorenia Covid-19 ako aj ľudom s takzvaným post-covidovým syndrómom.
viac
17.02.2023
NSK opäť podporí dotáciami ambulancie v regiónoch
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne aj v tomto roku dotácie ambulanciám praktických lekárov. Ako sa uvádza vo zverejnenej výzve, maximálna výška poskytnutej dotácie na jednu žiadosť je 40 000 eur.
viac
12.04.2023
V NSK chýbajú desiatky lekárov, ohrozené sú viaceré odborné ambulancie
V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) chýbajú desiatky lekárov. V regióne sú prázdne ambulancie lekárov pre dospelých i pediatrov. Podľa krajskej poslankyne a lekárky Moniky Kolejákovej môžu už čoskoro chýbať aj viaceré ambulancie odborných lekárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %