Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.01.2023 02:25

Podzemné vody Žitného ostrova by mali byť na Slovensku účinne chránené


Žitný ostrov.


Kvalita a kvantita podzemnej vody Žitného ostrova by mala byť na Slovensku účinne chránená. To je hlavným cieľom Akčného plánu ochrany vody v Chránenej vodohospodárskej oblasti (CHVO) Žitný ostrov, ktorý predložilo Ministerstvo životného prostredia SR do medzirezortného pripomienkového konania.


Akčný plán má zabrániť alebo obmedziť, aby sa do podzemnej vody dostali znečisťujúce látky. Má odvrátiť aj zhoršenie stavu všetkých útvarov podzemnej vody. Zvrátiť sa má aj akýkoľvek narastajúci trend koncentrácie znečisťujúcich látok spôsobených ľuďmi s cieľom postupného zníženia znečistenia podzemnej vody.

Envirorezort určil v pláne aj ďalšie ciele. Ide o udržateľné využívanie územia a jeho rozvoj, bezpečnú pitnú vodu odoberanú v CHVO Žitný ostrov, znižovanie ohrozenia kvality podzemnej vody z lokálnych zdrojov znečistenia, spoľahlivý monitorovací a informačný systém a environmentálne zodpovedný prístup k ochrane a využívaniu vody.

"Potreba spracovať akčný plán vyplynula z dlhodobo nedostatočne koordinovaného rozvoja CHVO Žitný ostrov. Neprimerané využitie územia vzhľadom na jeho limity vytvára tlak na kvalitu vody v území," ozrejmilo ministerstvo. Pripomína, že investície do prevencie ochrany podzemnej vody pred znečisťovaním boli dlhodobo nedostatočné.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
Podľa odborníkov je projekt cesty pod Dunajom realizovateľný
Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k možnosti využívať cestu pod Dunajom. Všetky potrebné merania už boli ukončené. Ich výsledky dali zelenú zámeru prebudovať dva otvory priepustu na dopravný tunel.
viac
10.03.2018
Envirorezort chce zefektívniť kontroly v chránených vodohospodárskych územiach
Zákon s názvom Lex Žitný ostrov má vytvoriť priestor pre trojrezortné kontroly, zvýšiť pokuty a zefektívniť informovanosť verejnosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si od neho sľubuje lepšiu ochranu strategických vodohospodárskych území.
viac
20.05.2020
BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.
viac
25.03.2022
Envirorezort pripravuje akčný plán ochrany vôd na Žitnom ostrove
Envirorezort pripravuje Akčný plán ochrany vôd v chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Chce zabezpečiť, aby využitie zdrojov pitnej vody pre obyvateľov malo prioritu pri krajinnom a územnom plánovaní pred hospodárskym a iným využitím územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %